26.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συστηματικά βασανιστήρια από το ισραηλινό στρατό

 

Ισραηλινή εφημερίδα Χάαρετζ 3/12/2024

Στα τέλη Φεβρουαρίου, μια ιατρική επιτροπή επισκέφθηκε την ιατρική μονάδα που προορίζεται για κρατούμενους από τη Γάζα, ανταποκρινόμενη σε αίτημα του νοσηλευτικού προσωπικού της ίδιας της εγκατάστασης. Η επιτροπή αποτελούνταν από εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας, του Γραφείου Ιατρικής Δεοντολογίας στο Ισραήλ και των διοικήσεων των νοσοκομείων.

«Υπήρξε αίτημα από το ιατρικό προσωπικό να διεξαχθεί μια ηθική επανεξέταση, επειδή υπάρχουν πολύ περίπλοκα και δύσκολα ερωτήματα», είπε στην εφημερίδα μια πηγή που ζήτησε ανωνυμία. Η πρώτη επίσκεψη έγινε μετά από αρκετές αναβολές, τέσσερις περίπου μήνες μετά την ίδρυση του νοσοκομείου υπαίθρου, όπως είναι γνωστό, στη βάση «Σντε Τέμαν» στη Νεγκέβ. Το θέμα της επίσκεψης δεν δημοσιεύτηκε επίσημα και, εξ όσων γνωρίζει η Χάαρετζ, η επιτροπή δεν έχει ακόμη αποκρυσταλλώσει τα συμπεράσματα και τις συστάσεις της.

Τα μέλη του ιατρικού προσωπικού και τα άτομα που νοσηλεύονται παραμένουν ανώνυμα, ενώ στα έγγραφα δεν εμφανίζονται ονόματα, ούτε όσων νοσηλεύονται ούτε όσων υποβάλλονται σε θεραπεία. Στους θεραπευόμενους δίνεται ένας πενταψήφιος στρατιωτικός αριθμός ταυτότητας και τα χέρια και τα πόδια τους είναι δεμένα σε κρεβάτια τις περισσότερες ώρες της ημέρας και μερικές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. «Όλες οι πλευρές είναι δεμένες», περιέγραψε ένας επισκέπτης. Τα μάτια τους είναι πάντα δεμένα ακόμη και κατά τη διάρκεια της θεραπείας, επειδή δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό και οι στρατιώτες στην εγκατάσταση αρνούνται να τους ταΐσουν, είπε η εφημερίδα, και τους ταΐζουν με μια υγρή φόρμουλα που παίρνουν με ένα γλειφιτζούρι.

Πηγές που μίλησαν με τη Χάαρετζ δεν γνωρίζουν πώς και αν οι θεραπευτές φτάνουν σε τουαλέτες και μπάνια. Τραυματίες και άρρωστοι κρατούμενοι νοσηλεύονται σε μια μεγάλη σκηνή, που περιέχει 15-20 κρεβάτια. «Πρόκειται για συνθήκες κατάλληλες για ένα νοσοκομείο υπαίθρου στο Ιράκ», είπε ένα άτομο που επισκέφτηκε την τοποθεσία.

Όταν υπάρχει ανάγκη διενέργειας εξετάσεων με ανύπαρκτο εξοπλισμό ή σύνθετη επέμβαση ή σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας (π.χ. εξάπλωση μόλυνσης), μεταφέρονται για θεραπεία σε πολιτικό νοσοκομείο, και εκεί είναι δεμένοι με τα χέρια και τα πόδια και με δεμένα μάτια, και εκτός από τον στρατιωτικό αριθμό που τους δόθηκε, θεωρούνται άγνωστοι. Οι στρατιώτες είναι μαζί τους όλη την ώρα. Επιστρέφονται στο Σντε Τέμαν πολύ νωρίς, όχι σύμφωνα με τις διαδικασίες ή τις ιατρικές ανάγκες, είπε στην εφημερίδα ένα άτομο που είδε μια σειρά περιπτώσεων.

Η μη αποκάλυψη της ταυτότητας των ασθενών και του ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο, καθώς και τα δεσμά και τα μάτια καθ’ όλη τη διάρκεια των ημερών νοσηλείας στο νοσοκομείο, είναι θέματα που γνωρίζουν τα μέλη της επιτροπής που επισκέφθηκαν την εγκατάσταση, γιατί είναι θέματα που αποκαλύφθηκαν σε ενημέρωση που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Υγείας τον Δεκέμβριο του 2023. Έγραφε: «Σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών ασφαλείας», κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Αν και η Shin Bet και ο ισραηλινός στρατός είναι αυτοί που υπαγορεύουν τις συνθήκες θεραπείας, πηγή ασφαλείας είπε στην εφημερίδα ότι το υπουργείο Υγείας είναι υπεύθυνο για την ιατρική εγκατάσταση. Σύμφωνα με την έκθεση που συντάχθηκε και δημοσίευσε το προσωπικό της ένωσης «Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» τον Φεβρουάριο σχετικά με την κατάσταση των Παλαιστινίων κρατουμένων από τις 7 Οκτωβρίου, το νοσοκομείο διοικείται από κοινού από το Υπουργείο Υγείας και τον στρατό.

Όπως αναφέρθηκε τον Οκτώβριο στα μέσα ενημέρωσης, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια ιατρική μονάδα για κρατούμενους από τη Γάζα, αφού αρκετά νοσοκομεία και ιατρικές ομάδες αρνήθηκαν δημόσια να τους περιθάλψουν και επειδή ακροδεξιά μέλη εισέβαλαν στο νοσοκομείο Sheba όταν έμαθαν ότι υπήρχε κρατούμενος από τη Γάζα εκεί, και απείλησαν να το κάνουν ξανά.

Υπάρχουν δύο λόγοι για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητα των γιατρών της εγκατάστασης, οι οποίοι είναι στρατεύσιμοι στη Διοίκηση 8 και υπόκεινται στον ισραηλινό στρατό:

Ο πρώτος είναι ο φόβος ότι οι Παλαιστίνιοι, που τους θεράπευσαν ή άλλους, θα τους διαγνώσουν και θα αρχειοθετήσουν υποθέσεις εναντίον τους σε διεθνείς φορείς με το πρόσχημα της συμμετοχής τους στη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Ο δεύτερος λόγος είναι ο φόβος της επίθεσης από δεξιούς εξτρεμιστές στο Ισραήλ. Στην εφημερίδα είπαν ότι οι γιατροί δεν αποκαλύπτουν την αποστολή τους ούτε στους φίλους τους, ούτε στις οικογένειές τους. Το να δέσουν τα μάτια των απαχθέντων είχε επίσης σκοπό να προστατεύσει τους γιατρούς (και τους στρατιώτες) από την ταυτοποίησή τους, αλλά υπάρχουν γιατροί που είπαν ότι η απουσία οπτικής επαφής με τον θεραπευτή τους βοηθά να φέρουν εις πέρας το έργο επαγγελματικά.

Οι χειροπέδες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας είχαν σκοπό να προστατεύσουν το ιατρικό προσωπικό. Στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την εγκατάσταση, γράφτηκε ότι οι θεραπευτές ήταν «παράνομοι μαχητές» (ένας ορισμός που επιτρέπει στο Ισραήλ να τους κρατήσει σε πιο δύσκολες συνθήκες από ό,τι κρατά άλλους Παλαιστίνιους, και να περιορίσει την πρόσβασή τους σε ελάχιστα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων συνάντηση με δικηγόρο ή σύνταξη αναφοράς για την κατάστασή τους και το πού βρίσκονται. την παρουσία τους).

Τις πρώτες ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στις συνοριακές πόλεις της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, ήταν σαφές ότι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που νοσηλεύονταν ήταν συμμετέχοντες στην επίθεση. Αλλά στην αρχή της χερσαίας επιχείρησης, εκατοντάδες πολίτες συνελήφθησαν επίσης μέσα στη Γάζα. Μερικοί από αυτούς προσήχθησαν στο ιατρικό κέντρο επειδή τραυματίστηκαν ή επειδή έπασχαν από χρόνιες παθήσεις και η κατάσταση της υγείας τους επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της κράτησης ή επειδή δεν είχαν πρόσβαση σε φάρμακα.

Στην έκθεση των Γιατρών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, γράφτηκε ότι «οι κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας και του νόμου στο Ισραήλ και στον κόσμο απαιτούν κάθε άτομο να λαμβάνει θεραπεία που προστατεύει την υγεία του, ανεξάρτητα από το νομικό του καθεστώς».

Η έκθεση θεωρεί επίσης τα βασανιστήρια και το κλείσιμο των ματιών τις περισσότερες ώρες της ημέρας «συνθήκες που συνιστούν βασανιστήρια».

Η Χάαρετζ ρώτησε το Υπουργείο Υγείας και το Ιατρικό Κέντρο Histadrut: Κατά τη γνώμη σας, αυτές οι συνθήκες επιτρέπουν την παροχή κατάλληλης θεραπείας; Το Υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι «η θεραπεία που παρέχεται πληροί τους διεθνείς κανόνες και τις συμβάσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί το Ισραήλ». Ανέφερε επίσης ότι «το Υπουργείο ζητά ιατρική συμβουλή όποτε είναι απαραίτητο και συνοδεύεται από ομάδα επαγγελματικής δεοντολογίας». «Οι ανώτεροι υπάλληλοι του υπουργείου έρχονται κατά καιρούς στις εγκαταστάσεις».

Από το Ιατρικό Συμβούλιο του Histadrut αναφέρθηκε: «Υπάρχει μια αποφασιστική και σαφής θέση του Ιατρικού Συμβουλίου του Histadrut στο Ισραήλ και στην Επιτροπή Επαγγελματικής Δεοντολογίας σχετικά με την παροχή θεραπείας σε κάθε άτομο που έχει ανάγκη χωρίς διακρίσεις. Το Ιατρικό Συμβούλιο του Histadrut στο Ισραήλ και οι γιατροί στο Ισραήλ υπόκεινται στους κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας και στις διεθνείς συμβάσεις».

Η Shin Bet δεν απάντησε στις ερωτήσεις της Χάαρετζ. Η απάντηση ήρθε από τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού: «Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις κράτησης προορίζονται για ανάκριση και έλεγχο των κρατουμένων μέχρι να μεταφερθούν στην Υπηρεσία Φυλακών ή να αφεθούν ελεύθεροι και να επιστρέψουν στη Λωρίδα της Γάζας εάν διαπιστωθεί ότι δεν συμμετέχουν σε τρομοκρατικές επιχειρήσεις».

«Η μέθοδος χειροπέδων και τα μέτρα ασφαλείας καθορίστηκαν ανάλογα με τη σοβαρότητα του κρατούμενου για την προστασία των δυνάμεών μας, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού προσωπικού. Οι κρατούμενοι στις εγκαταστάσεις δεν εμποδίζονται να κάνουν ντους και να βγουν έξω». Ο ομιλητής δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των κρατουμένων που νοσηλεύονται από την αρχή του πολέμου. Η Χάαρετζ δεν έλαβε επίσης απάντηση στο ερώτημα εάν οι 27 κρατούμενοι από τη Γάζα που πέθαναν ενώ βρίσκονταν υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού μεταφέρθηκαν σε οποιοδήποτε στάδιο για θεραπεία στις εγκαταστάσεις Σντε Τέμαν ή αν πέθαναν επειδή δεν μεταφέρθηκαν εκεί.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ