14.7 C
Athens
Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου, 2026

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Δεν μπορώ να ταΐσω τα παιδιά μου» λέει δημοσιογράφος, θύμα των κυρώσεων της ΕΕ, του Αλί Αμπουνιμάχ

Πηγή: Infowar

Τον Ιανουάριο, μια ανάρτηση που είδα στο Twitter/X με συγκλόνισε.

«ΕΠΕΙΓΟΝ: Από αυτή τη στιγμή, δεν έχω ΚΑΜΙΑ πρόσβαση σε χρήματα», έγραψε ο Χουσεΐν Ντογρού. «Δεν μπορώ να παρέχω τροφή στην οικογένειά μου, συμπεριλαμβανομένων δύο νεογέννητων, λόγω των κυρώσεων της ΕΕ».

Ο Ντογρού είναι δημοσιογράφος, Γερμανός πολίτης που ζει στο Βερολίνο. Αφού διάβασα την ανάρτησή του, του έστειλα μήνυμα προσφέροντας να παραγγείλω τρόφιμα και να του τα στείλω στο σπίτι. Η απάντηση με συγκλόνισε ακόμη περισσότερο. «Δυστυχώς, δεν μου επιτρέπεται να αποδεχτώ καμία οικονομική ή υλική υποστήριξη», έγραψε ο Ντογρού.

Ο Ντογρού είναι ο πρώτος πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι γνωστό ότι ζει εντός της ΕΕ και αντιμετωπίζει εξωδικαστικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Βρυξέλλες – στερώντας του θεμελιώδη πολιτικά και ανθρωπιστικά δικαιώματα. Είναι επίσης το πρώτο πρόσωπο που υφίσταται κυρώσεις ειδικά για τη δημοσιογραφική του κάλυψη που σχετίζεται με την Παλαιστίνη.

«Δεν μου επιτρέπεται πλέον να υπάρχω, δεν μου επιτρέπεται να παρέχω στα παιδιά μου τα βασικά απαραίτητα», εξήγησε αυτή την εβδομάδα στο podcast The Electronic Intifada. «Δεν μπορώ να πληρώσω το ενοίκιό μου, δεν μπορώ να πληρώσω τους δικηγόρους μου και ναι – δεν μου επιτρέπεται καν να αποδεχτώ οποιαδήποτε μορφή τροφής, νερού ή φαρμάκων από τρίτους». Τεχνικά, αυτό περιλαμβάνει ακόμη και τη σύζυγό του.

Ο Ντογρού γεννήθηκε στη Γερμανία και μεγάλωσε εκεί όλη του τη ζωή. Ήταν ιδρυτής του Red, ενός ανεξάρτητου μέσου που κάλυπτε εκτενώς τις διαδηλώσεις στη Γερμανία κατά της γενοκτονίας του Ισραήλ στη Γάζα. Είναι απίθανο να είναι ο τελευταίος που θα αντιμετωπίσει αυτή τη νέα μορφή «αφορισμού», καθώς η γερμανική κυβέρνηση πλέον απειλεί ανοιχτά δημοσιογράφους ότι θα μπορούσαν να είναι οι επόμενοι, εάν απομακρυνθούν υπερβολικά από την επίσημη γραμμή.

 

Οι κυρώσεις δεσμεύουν όλη την περιουσία του Ντογρού και του απαγορεύουν να ταξιδεύει. Θεωρητικά, του επιτρέπουν να κάνει ανάληψη 600 δολάρια τον μήνα από τον δικό του λογαριασμό, αλλά στην πράξη η τράπεζά του έχει επανειλημμένα μπλοκάρει ακόμη και αυτό. Σε κάθε περίπτωση, 600 δολάρια δεν επαρκούν σε μια ακριβή πόλη όπως το Βερολίνο. Ο Ντογρού και η οικογένειά του αναγκάστηκαν να περικόψουν δραστικά τα έξοδά τους για να επιβιώσουν.

Ο Ντογρού θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυστηρή τιμωρία αν δεχτεί βοήθεια από οποιονδήποτε. Δρακόντειες οδηγίες της ΕΕ προβλέπουν έως και πέντε χρόνια φυλάκισης για όποιον παραβιάσει τις κυρώσεις κατά του Ντογρού και άλλων ατόμων.

Τον Μάιο του περασμένου έτους, η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε το 17ο πακέτο κυρώσεων, υποτίθεται με στόχο τη Ρωσία. Όμως οι κυρώσεις αυτές και όσες ακολούθησαν δεν στράφηκαν μόνο κατά ρωσικών οντοτήτων και προσώπων. Οι Βρυξέλλες άρχισαν επίσης να στοχοποιούν – προφανώς για πρώτη φορά – πολίτες της ΕΕ και άλλους Ευρωπαίους πολίτες. Ιδιαίτερα σοκαριστικό είναι ότι τα άτομα αυτά υπέστησαν κυρώσεις απλώς για την έκφραση λόγου – δημοσιογραφία ή απόψεις που διαφωνούν με την εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεών τους, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο Ξαβιέ Μορό, πρώην Γάλλος στρατιωτικός και ιδρυτής του Στρατπόλ με έδρα τη Μόσχα, καθώς και οι Γερμανοί πολίτες, Αλίνα Λιπ και Τόμας Ρέπερ, που υπέστησαν κυρώσεις για τη δημοσιογραφική τους κάλυψη από τη Ρωσία.

Τον Δεκέμβριο, η ΕΕ επέβαλε επίσης κυρώσεις στον Ζακ Μποντ, πρώην συνταγματάρχη του ελβετικού στρατού και αναλυτή πληροφοριών, γνωστό στα ανεξάρτητα μέσα για την ανάλυσή του σχετικά με το ΝΑΤΟ και τη δυτική στρατηγική στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Μποντ ζει στις Βρυξέλλες, αλλά λόγω των κυρώσεων δεν μπορεί να ταξιδέψει πίσω στην Ελβετία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Πατρίκ Μπαάμπ, που τον επισκέφθηκε πρόσφατα στο Βέλγιο, ο Μποντ επιβιώνει με τα λίγα εκατοντάδες δολάρια που του επιτρέπεται να πάρει από τον τραπεζικό του λογαριασμό και «οι γείτονές του του μαγειρεύουν». Ο Μποντ, όπως και ο Ντογρού, προσφεύγει νομικά.

Η ΕΕ έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις στη Ναταλί Γιαμπ, Ελβετο-Καμερουνέζα αντι-αποικιακή μελετήτρια. Η ίδια έχει περιγράψει τις καταστροφικές επιπτώσεις των κυρώσεων, παρότι δεν ζει ούτε ταξιδεύει στην Ευρώπη. Δηλώνει ότι δεν μπορεί να πληρώσει ενοίκιο ή φάρμακα και δεν μπορεί να επιστρέψει στην Ελβετία, καθώς οι κυρώσεις απαγορεύουν πτήσεις πάνω από έδαφος της ΕΕ. Η Γιαμπ χαρακτηρίζει τις κυρώσεις «κοινωνικοοικονομική θανατική καταδίκη» και επίσης έχει κινηθεί δικαστικά.

Το Red υπέστη επίσης κυρώσεις από την ΕΕ. Για να δικαιολογήσει τη στοχοποίησή του, η ΕΕ ισχυρίζεται ότι το Red «διέδιδε συστηματικά ψευδείς πληροφορίες για πολιτικά αμφιλεγόμενα ζητήματα με πρόθεση τη δημιουργία εθνοτικής, πολιτικής και θρησκευτικής διχόνοιας στο κυρίως γερμανικό κοινό του, μεταξύ άλλων διαδίδοντας αφηγήσεις ριζοσπαστικών ισλαμικών τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως η Χαμάς».

Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς ένας τόσο αόριστος και ευρύς ισχυρισμός – που θυμίζει τις κατηγορίες του Ισραήλ ότι κάθε επικριτής είναι υποστηρικτής της Χαμάς – θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη φίμωση οποιουδήποτε μέσου αποδομεί τις επίσημες αφηγήσεις.

Οι κυρώσεις κατά του Red αποδείχθηκαν περιττές: ουσιαστικά αναγκάστηκε να κλείσει πριν ακόμη τεθούν σε ισχύ τα μέτρα.

Αυτό συνέβη έπειτα από αυτό που το ίδιο το μέσο χαρακτήρισε «συντονισμένη εκστρατεία» ψευδών και ακόμη και ποινικών κατηγοριών, που εξαπολύθηκαν από «μια ανίερη συμμαχία γερμανικών μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφων, συνδικαλιστικών εκπροσώπων και ΜΚΟ, ορισμένες από τις οποίες ιδρύθηκαν ή χρηματοδοτήθηκαν άμεσα από το γερμανικό και το ισραηλινό κράτος».

 

Δυσοίωνη ηχώ του παρελθόντος της Γερμανίας

Οι προσωπικές αυτές κυρώσεις υιοθετούνται από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ – χωρίς καμία δικαστική διαδικασία ή δυνατότητα υπεράσπισης για τους στοχοποιημένους – και είναι δεσμευτικές για όλα τα κράτη-μέλη. Φαίνεται ότι, προκειμένου να στερήσουν από τον Ντογρού τα νομικά δικαιώματα που θα απολάμβανε ως πολίτης της ΕΕ, η απόφαση των κυρώσεων τον προσδιορίζει μόνο ως Τούρκο πολίτη, παρότι στην πραγματικότητα είναι αποκλειστικά Γερμανός πολίτης και όχι Τούρκος υπήκοος.

Η Γερμανία και η ΕΕ φαίνεται να αρνούνται τη γερμανική ιθαγένεια του Ντογρού αποκλειστικά βάσει της εθνοτικής του καταγωγής – κάτι που τους εξυπηρετεί και αποτελεί τρομακτική ηχώ του τρόπου με τον οποίο μια προηγούμενη γερμανική κυβέρνηση αντιμετώπισε τους Εβραίους πολίτες της, χρόνια πριν αποφασίσει την εξόντωσή τους.

Το μήνυμα προς εκατομμύρια Ευρωπαίους με καταγωγή από πρώην ευρωπαϊκές αποικίες δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερο.

 

Στην αντεπίθεση

Ο Ντογρού προσβάλλει τις κυρώσεις στα δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια μακρά και δαπανηρή διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια, χωρίς να προσφέρει στον ίδιο και την οικογένειά του καμία άμεση ανακούφιση. Το γεγονός ότι ο Ντογρού δεν έχει κατηγορηθεί για κανένα έγκλημα και δεν του έχει παρασχεθεί καμία νομική διαδικασία φαίνεται να είναι ακριβώς ο σκοπός των κυρώσεων.

 

Η ίδια η ΕΕ υποστηρίζει ότι «οι κυρώσεις δεν είναι τιμωρητικές, αλλά αποσκοπούν στην αλλαγή της πολιτικής ή της συμπεριφοράς των στοχοποιημένων, με στόχο την προώθηση των σκοπών της Κοινής Εξωτερικής και Ασφαλείας Πολιτικής της ΕΕ».

Οι Βρυξέλλες παραδέχονται επίσης ότι, επιβάλλοντας κυρώσεις σε άτομα όπως ο Ντογρού για τη δημοσίευση ειδήσεων και απόψεων που η ΕΕ θα προτιμούσε να κατασταλούν, στοχοποιούν «μη παράνομη» συμπεριφορά. Με άλλα λόγια, η Ευρωπαϊκή Ένωση στερεί από τα μικρά παιδιά του Ντογρού θεμελιώδη δικαιώματα και βασικές ανάγκες, έως ότου ο πατέρας τους ευθυγραμμιστεί με τις πολιτικές της – μια εξατομικευμένη εκδοχή των δυτικών πολέμων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε ολόκληρους πληθυσμούς στην Κούβα, τη Βενεζουέλα, τη Γάζα, τη Συρία, το Ιράκ ή το Ιράν.

Ο Ντογρού, ωστόσο, είναι κατηγορηματικός ότι αυτό δεν θα πετύχει. «Ο μόνος τρόπος να αγωνιστώ είναι να κάνω ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θέλουν να κάνω», λέει ο Ντογρού. «Δεν πρόκειται ποτέ να προωθήσω την ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και εξωτερικών σχέσεων, επομένως θα την πολεμήσω».

Παρά το κλείσιμο του Red, ο Ντογρού συνεχίζει να εκφράζεται στο Twitter/X, το Instagram και το YouTube. Εξακολουθεί επίσης να διαχειρίζεται τον λογαριασμό @redstreamnet στο Twitter/X.

Το έργο του περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ για την παλαιστινιακή αντίσταση στον ισραηλινό εποικισμό, το απαρτχάιντ και την τρομοκρατία των εποίκων, που γυρίστηκε στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη το 2022.

Για τον Ντογρού, δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος – με την ιδιαίτερη εστίασή του στην Παλαιστίνη και τη γενοκτονία στη Γάζα – είναι ο πρώτος πολίτης της ΕΕ που υφίσταται κυρώσεις σε έδαφος της Ένωσης. «Με δοκιμάζουν επειδή το να σωπαίνουν οι παλαιστινιακές ή φιλοπαλαιστινιακές φωνές είναι αυτή τη στιγμή το πιο αποδεκτό», λέει ο Ντογρού. «Και μόλις το πετύχουν και δημιουργήσουν προηγούμενο, θα στραφούν και εναντίον όλων των μη φιλοπαλαιστινιακών φωνών επίσης».

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ