Η κληρονομιά του Ούγκο Τσάβες: Ενότητα και αντιιμπεριαλισμός, του Nino Pagliccia

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2021 10:44 Συντάκτης: Nino Pagliccia
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η κληρονομιά του Ούγκο Τσάβες: Ενότητα και αντιιμπεριαλισμός, του Nino Pagliccia

 

Πηγή:  Guernica

Αυτό το Μάρτιο, πολλοί θυμούνται τον Ούγκο Τσάβες. Πέθανε πριν οκτώ χρόνια. Είναι πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όταν το μετράμε με βάση τις αναμνήσεις που έχουμε από αυτόν. Τον θυμόμαστε ως τον Κομαντάντε, αρχιστράτηγο, ιδρυτή της Μπολιβαριανής Επανάστασης, ιδρυτή της Πέμπτης Δημοκρατίας. Είναι ο αρχιτέκτονας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, της οποίας ήταν πρόεδρος από το 1999 έως το 2013, και ενός από τα πιο προοδευτικά συντάγματα στον κόσμο.

Κάποιοι, ερμηνεύοντας τα λόγια του στις 5 Αυγούστου 1999, πιστεύουν ότι ήταν η μετενσάρκωση του Σιμόν Μπολίβαρ, όχι με μεταφυσική έννοια, αλλά με ιδεολογική έννοια. Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Συνταγματικής Συνέλευσης που συνέταξε το Σύνταγμα του 1999, ανέφερε:

Όταν ρωτάμε στη Βενεζουέλα σήμερα, από πού προέρχεται αυτή η επανάσταση; Αναπόφευκτα, πρέπει να πάμε πίσω στο περίγραμμα και τον χρόνο, και στο μπολιβαριανό πλαίσιο, όταν γεννήθηκαν οι πρώτες δημοκρατίες που προέκυψαν σε εκείνη τη γη της Βενεζουέλας. «Είναι ο Μπολίβαρ,» είπε ο Νερούδα, «ποιος ξυπνάει κάθε 100 χρόνια»: Αλλά ο Νερούδα, ο οποίος ήταν επαναστάτης, εξομοιωσε με την αφύπνιση του Μπολίβαρ την αφύπνιση του λαού. Ξυπνάει κάθε 100 χρόνια, όταν ξυπνάνε οι άνθρωποι. Από εκεί προέρχεται αυτή η επανάσταση.

Αλλά πολλοί πιστεύουν ότι είναι ακόμα ανάμεσά μας όσον αφορά την κληρονομιά του. Δεν υπάρχει καμία πτυχή της ανθρώπινης ανάπτυξης, της πολιτικής ηγεσίας, της ιδεολογικής ανανέωσης και του γεωπολιτικού αντίκτυπου που ο Τσάβες δεν έχει επηρεάσει με αξιοσημείωτο τρόπο.

Η Βενεζουέλα σήμερα είναι το επίκεντρο ενός επαναστατικού κινήματος που θέλει να δημιουργήσει ένα διαφορετικό πολιτικό πρότυπο για τη Λατινική Αμερική. Ένα παράδειγμα με αυτόχθονη ιδεολογία με ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία, που δεν επαναλαμβάνονει απλά το παρελθόν, αλλά προσθέτει και νέα στοιχεία και εμπειρίες από το παγκόσμιο πλαίσιο της εποχής μας. Ο Τσάβες αποκάλεσε αυτό το νέο σύμβολο του Σοσιαλισμού του 21ου αιώνα.

Η γενναιοδωρία της σκέψης του το έκανε έμμεσα καθώς δεν προσέφερε μια τελική επεξεργασμένη θεωρία ή ιδεολογία. Ο Τσάβες έδειξε μόνο το δρόμο προς μια δίκαιη κοινωνία. Η πορεία του είχε σαφή ορόσημα που οδηγούσαν προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως η ανεξαρτησία, η κυριαρχία, η δικαιοσύνη, η ειρήνη, η ΕΝΩΣΗ, η δημοκρατία, η λαϊκή εξουσία, ο ΑΝΤΙ-ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ. Μερικά σημειώθηκαν με κεφαλαία γράμματα, ως σχήμα λόγου. Αλλά το έργο έπρεπε να γίνει με τη συμμετοχή όλων των Βενεζουελάνων ως πρωταγωνιστών, ως χτίστες της δίκαιης κοινωνίας τους.

Αυτό που αναμφίβολα παρείχε ο Τσάβες ήταν μια στέρεη βάση για την οικοδόμηση αυτής της κοινωνίας. Ένα οικοδόμημα που θα επανενώσει τους Βενεζουελάνους και τους Λατινοαμερικανούς στις ιστορικές τους ρίζες, και με αυτό θα είναι σε θέση να αντισταθεί στον ατελείωτο υβριδικό πόλεμο των ΗΠΑ. Γνώριζε πολύ καλά τη διάσημη δήλωση του Σιμόν Μπολίβαρ, «Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί με την πρόνοια να μολύνουν τη Λατινική Αμερική με δυστυχία στο όνομα της ελευθερίας.» Ο Τσάβες προσέφερε τον «Μπολιβαριανισμό» ως αντίδοτο στην πανούκλα.

Ίσως οι δύο λέξεις για τις οποίες είμαστε συχνά αμυντικοί, η Μπολιβαρική Επανάσταση, να αιχμαλωτίσουν την πλήρη κληρονομιά του Τσάβες όταν κοιτάμε τον πυρήνα του νοήματός τους.

Η λέξη «Μπολιβαριανή» αναβιώνει τις αξίες της ανεξαρτησίας ​ ​ του 19ου αιώνα, βάσει του οράματος ολοκλήρωσης του Σιμόν Μπολίβαρ, της ιδέας της πολιτικο-στρατιωτικής ενότητας του Εζεκιέλ Ζαμόρα, και της απελευθερωτικής λαϊκής εκπαίδευσης του Σιμόν Ροντρίγκεζ, ο οποίος ήταν ο μέντορας του Σιμόν Μπολίβαρ. Ο Ούγκο Τσάβες πήρε από αυτούς το όραμά του για την οικοδόμηση της Μπολιβαριανής Patria Grande (Μεγάλη Πατρίδα), βασισμένη στις αρχικές αρχές της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας, με τον λαό να είναι πρωταγωνιστή. Υπενθυμίζοντας σε μια συνέντευξη την ίδρυση του Μπολιβιανού Επαναστατικού Κινήματος το 1982, τον πρόδρομο του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας, ο Τσάβες είπε: «Αυτό ήταν που επιδιώκαμε, μια επανάσταση, ένας πολιτικός, κοινωνικός, οικονομικός και πολιτιστικός μετασχηματισμός, εμπνευσμένος στην πρόταση των Μπολίβαρ [Ζαμόρα και Ροντρίγκεζ]. Έτσι σχεδιάσαμε αυτό που ονομάσαμε «δέντρο με τις τρεις ρίζες», που είναι η ιδεολογική μας πηγή.»

Αυτές οι ιστορικές ρίζες είναι αυτές που μας κάνουν να αναγνωρίσουμε το πολιτικό φαινόμενο της Βενεζουέλας, με εθνικιστικά και πατριωτικά χαρακτηριστικά, ως «Μπολιβαριανισμό».

Ωστόσο, στην έκφραση «Μπολιβαριανή Επανάσταση», είναι η λέξη «Επανάσταση» που αναγνωρίζει το «δέντρο με τρεις ρίζες» ή την «ιδεολογική πηγή» του Μπολιβαριανισμού. Είναι η λέξη Επανάσταση που σχετίζεται με τον τσαβισμό. Αλλά ο τσαβισμός είναι μια προβολή του μπολιβιανισμού στο μέλλον. Είναι μια αναπτυσσόμενη οντότητα που διαμορφώνεται αναπόφευκτα από το πολιτικό περιβάλλον και το παγκόσμιο πλαίσιο σε κάθε μεμονωμένη χρονική στιγμή.

Ο τσαβισμός με τις μπολιβαριανές ρίζες του είναι αυτό που είναι γνωστό ως Μπολιβαριανή Επανάσταση. Αυτές οι δύο λέξεις δεν μπορούν να διαχωριστούν χωρίς να χαθεί χωρίς λόγο το αρχικό νόημα. Το δένδρο δεν μπορεί να διαχωριστεί από τις ρίζες χωρίς να χαθεί η συγκομιδή των καρπών του.

Στην περίοδο των οκτώ ετών από τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες, η Βενεζουέλα έχει υποστεί μια από τις πιο σοβαρές συγκρούσεις οικονομικών πολέμων που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ, με εγκληματικά καταναγκαστικά μέτρα που παρεμποδίζουν το οικονομικό σύστημα της Βενεζουέλας. Αλλά η κληρονομιά του Τσάβες, όπως την προσέφερε αρχικά, εξακολουθεί να ισχύει σήμερα. Η κληρονομιά του περιελάμβανε την εμπιστοσύνη του στον λαό της Βενεζουέλας και τον πολιτικό διάδοχό του, Νικολά Μαδούρο. Η Βενεζουέλα χρωστάει στην κυβέρνηση του Μαδούρο και στον λαό της Βενεζουέλας την διατήρηση της κληρονομιάς του με οποιοδήποτε κόστος, διότι το μπολιβαριανό σχέδιο δεν έχει ολοκληρωθεί, και δεν θα ολοκληρωθεί αν δεν συμμετάσχουν όλοι.

Ο ιμπεριαλισμός επιδιώκει να δημιουργήσει ρωγμές στην Μπολιβαρική Επανάσταση με την παραμικρή ένδειξη αδυναμίας. Ήρθε η ώρα να δώσουμε προσοχή στα ορόσημα του Τσάβες. Δύο συγκεκριμένα: ΕΝΩΣΗ και ΑΝΤΙ-ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ, και να ακολουθήσουμε την πυξίδα που δείχνει τον σοσιαλισμό. Εάν ο δρόμος είναι κλειστός, μπορεί να είναι απαραίτητη μια παράκαμψη που θα μας επανασυνδεθεί με την κύρια διαδρομή. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να εισέλθουμε στον επικίνδυνο πολιτικό λαβύρινθο των αμφιβολιών και των ευθυνών. Και δεν είναι ποτέ η κατάλληλη στιγμή για να χωριστούμε. Η Μπολιβαριανή Επανάσταση δεν μπορεί να πεθάνει. Το τίμημα της απώλειας της Μπολιβαριανής Επανάστασης είναι πολύ υψηλό.

Όπως είπε κάποτε ο Φιντέλ, «Η ιστορία μας λέει ότι μια ηττημένη επανάσταση πρέπει να πληρώσει τους νικητές με αίμα.»

Ίσως ο Ούγκο Τσάβες ήθελε να μας δώσει ένα ακόμα μήνυμα με την εικόνα του δέντρου με τρεις ρίζες. Ένα δέντρο αντιστέκεται στις επιπτώσεις των καταιγιστικών ανέμων λυγίζοντας πριν επιστρέψει στην ευθεία θέση του, διαφορετικά σπάει και πεθαίνει.

 

Αναγνώστηκε 426 φορές

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.