17.5 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Βραζιλία μπορεί να φτάσει τα 1 εκατομμύριο θύματα από COVID-19 έως τον Οκτώβριο του 2021

 

 

Tων Michele de Mello και Giovanny Simon

ΠηγήGuernica

Η Βραζιλία θα μπορούσε να φτάσει τον αριθμό ενός εκατομμυρίου θανάτων από το COVID-19 έως τον Οκτώβριο του 2021 εάν συνεχίσει να υπάρχει υψηλό επίπεδο μετάδοσης στην εθνική επικράτεια, εμφάνιση νέων παραλλαγών και αργή διαδικασία εμβολιασμού, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από τον Ρώσο κοινωνικό επιστήμονα Alexei Kouprianov*.

Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 14 εκατομμύρια μολυσμένοι στη χώρα, το οποίο αντιπροσωπεύει το 40% των περιπτώσεων στην περιοχή. Περισσότεροι από 378.000 έχουν ήδη πεθάνει από την ασθένεια. Ο μέσος αριθμός νέων κρουσμάτων τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου έφτασε τα 65.000, τοποθετώντας τη Βραζιλία τρίτη στην παγκόσμια κατάταξη σε απόλυτους αριθμούς και σε νέες καθημερινές περιπτώσεις.

Παρά την ανάπτυξη μιας σειράς εμβολίων, εγκεκριμένων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο ρυθμός της πανδημίας δεν επιβραδύνεται.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Kouprianov, η Βραζιλία διέρχεται ένα τρίτο κύμα μεταδόσεων, με την κορύφωση του τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου, αν και αυτή η τάση μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνο όταν παρατηρηθεί η πορεία της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες.

Στη μελέτη, ο Ρώσος επιστήμονας προσομοίωσε τρία διαφορετικά σενάρια, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τα τρία κύματα της Βραζιλίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, με δεδομένα από το πρώτο κύμα, το οποίο καλύπτει την περίοδο από 17 Μαρτίου έως 1 Νοεμβρίου 2020, η Βραζιλία θα μπορούσε να φτάσει τους 500.000 θανάτους από το COVID-19 μέχρι τα μέσα του 2021.

Στο δεύτερο σενάριο, χρησιμοποιώντας δεδομένα που δημοσιεύθηκαν από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, από την 1η Νοεμβρίου 2020 έως τις 15 Φεβρουαρίου 2021, η χώρα θα έχει φτάσει τους 800.000 θανάτους έως τον Οκτώβριο και θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο μέχρι τις αρχές του 2022.

Ενώ το τρίτο σενάριο, βασισμένο σε στοιχεία που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 15 Φεβρουαρίου και 15 Απριλίου, επισημαίνει μια πολύ πιο σοβαρή τάση, σύμφωνα με την οποία η Βραζιλία θα μπορούσε καταγράψει ένα εκατομμύριο θανάτους σε έξι μήνες.

Η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται λαμβάνει υπόψη τους παράγοντες που προκαλούν πανδημία, όπως: ύπαρξη του ιού, αριθμός μεταδόσεων, ταχύτητα εξάπλωσης, μεταξύ άλλων, καταλήγοντας σε μια εικόνα «S», που αναγέρεται στη λογική της μαθηματικής συνάρτησης που εφαρμόζεται για να λάβετε τα αποτελέσματα. Έτσι φαίνεται γραφικά η ανάπτυξη της πανδημίας.

«Μια επιδημία είναι μια εξαιρετικά αυτόνομη διαδικασία. Σε μια κατάσταση μοντέλου αναπτύσσεται ως κύμα, κερδίζει αργά ταχύτητα, μετά επεκτείνεται γρηγορότερα, περνώντας ένα σημείο διακοπής και στη συνέχεια επιβραδύνει μέχρι να φτάσει στο ανώτατο όριο της. «

Στην περίπτωση των προβλέψεων που έγιναν για την ανάλυση της βραχυπρόθεσμης προοπτικής της πανδημίας στη Βραζιλία, ο Ρώσος κοινωνικός επιστήμονας πραγματοποίησε μια παρέκταση σεναρίου εφαρμόζοντας τους πρόσφατους αριθμούς πάνω από ένα προκαταρκτικό μοντέλο γραφήματος.

«Και οι δύο προβλέψεις είναι μάλλον απαισιόδοξες, η πρόβλεψη μόνο από το τρίτο κύμα είναι αυτή τη στιγμή η πιο ακριβής».

Η πρόβλεψη γίνεται πιο εφικτή στο βαθμό που η κατάσταση παραμένει ως έχει. Και οι δύο συμπεριφορές, η δολιοφθορά της κυβέρνησης και η παράλυση της αντιπολίτευσης, συμβάλλουν στο να πλησιάσουν οι αριθμοί αυτοί την πραγματικότητα.

Ένα εκατομμύριο θάνατοι αντιστοιχούν σε 12 πλήρη στάδια Maracanã, περισσότερα από 23.000 λεωφορεία γεμάτα σώματα και υπερβαίουν τον συνολικό πληθυσμό εννέα πρωτευουσών της Βραζιλίας: Vitória, João Pessoa, Boa Vista, Aracaju, Teresina, Maceió, Macapá, Campo Grande και Florianópolis .

Ένας αριθμός εμπειρικών παραγόντων τείνουν να επιβεβαιώνουν την τάση που παρουσιάζεται στο γράφημα.

Το 2021, ο αριθμός των θανάτων εγκύων γυναικών και μητέρων με νεογέννητα παιδιά διπλασιάστηκε , φτάνοντας τους 289 θανάτους έως τις 7 Απριλίου.

Επιπλέον, η μόλυνση με κορονοϊό ήταν η κύρια αιτία αιτήσεων άδειας ασθενείας κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Κοινωνικής Ασφάλισης (INSS).

Σε όλο τον πλανήτη υπήρξε επίσης επιτάχυνση της θνησιμότητας του ιού. Ο πρώτος θάνατος από το νέο κορονοϊό καταγράφηκε στις 9 Ιανουαρίου 2020 και χρειάστηκαν εννέα μήνες ή 263 ημέρες για να φτάσουν το πρώτα εκατομμύριο θανάτους. Ωστόσο, στη συνέχεια, χρειάστηκαν μόνο 108 ημέρες για να φτάσουν το δεύτερο εκατομμύριο θανάτους στον κόσμο. Και τέλος, μόνο 93 ημέρες για να αυξηθεί από 2 σε 3 εκατομμύρια θανάτους COVID-19 παγκοσμίως.

Η Βραζιλία έχει περίπου 2,7% του παγκόσμιου πληθυσμού και αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο όλων των νέων θανάτων στον πλανήτη.

Από την αρχή της πανδημίας, η Βραζιλία ήταν πάντα στην κατάταξη των τριών που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία παγκοσμίως / Bruno Cecim – Fotos Públicas

Βραζιλία: μια περιφερειακή απειλή

Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO) προειδοποίησε τις κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής ότι η εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού sars-cov2 στη Βραζιλία θα ήταν ο κύριος παράγοντας που πυροδότησε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας σε ολόκληρη την περιοχή.

Οι παραλλαγές P1 και P2 αποδείχθηκαν πιο επιθετικές και μεταδοτικές. Μόνο στο Σάο Πάολο, η Ρ1 δημιούργησε το 64% των 2,7 εκατομμυρίων μολύνσεων.

Τόσο οι βραζιλιάνικες παραλλαγές όσο και η Β1, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, υπέστησαν μεταλλάξεις στο σχηματισμό Spike – της πρωτεΐνης που θα αποτελούσε το «άγκιστρο» του ιού στο τοίχωμα των κυττάρων-παραληπτών (ανθρωπου ή ζώου).

«Η μετάλλαξη στην πρωτεΐνη αιχμής την κάνει να συνδέεται με μεγαλύτερη εγγύτητα με τον υποδοχέα της.. Επιπλέον, μπορούν να αποφύγουν τη δράση των μονοκλωνικών ορών για τη θεραπεία του COVID-19 και την ανοσολογικής απόκρισης που αποκτήθηκε με τη μόλυνση ή μετά το εμβόλιο », επιβεβαιώνει ο ειδικός ανοσολογίας Paulo Henrique Lisboa Raeder.

Λόγω αυτής της αλλαγής, τα αντισώματα των ανθρώπων που έχουν ήδη μολυνθεί με τα πρώτα στελέχη μπορεί να μην είναι σε θέση να αναγνωρίσουν την παρουσία του ιού, αυξάνοντας την πιθανότητα επανεμφάνισης.

Μέχρι στιγμής, οι δοκιμές σε δκιμαστικό σωλήνα έδειξαν ότι όλα τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν θα ήταν αποτελεσματικά στον έλεγχο των νέων στελεχών, ωστόσο, ακριβώς επειδή δεν έχουν διεξαχθεί δοκιμές σε ανθρώπους, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε ότι θα ήταν απολύτως αποτελεσματικά.

Συνολική έκτακτη ανάγκη 

«Προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση νέων παραλλαγών με τον κίνδυνο να είναι ακόμη πιο μεταδοτικές και θανατηφόρες, πρέπει να συνεργαστούμε ώστε ο ιός να κυκλοφορεί λιγότερο στον πληθυσμό, να φοράμε μάσκες, να πλένουμε πάντα τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοόλη, και ο σεβασμός της κοινωνικής απόστασης είναι απαραίτητα σε αυτόν τον αγώνα ενάντια στο COVID-19 », διαβεβαιώνει ο διδακτορικός φοιτητής της βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο (USP), Paulo Henrique Lisboa Raeder.

Εάν οι προβλέψεις του Ρώσου επιστήμονα προσφέρουν ήδη μια πολύ απαισιόδοξη άποψη για το μέλλον της πανδημίας στη Βραζιλία, ορισμένα μέτρα μπορούν να κάνουν το σενάριο ακόμη χειρότερο.

Σε αντίθεση με όλες τις οδηγίες του ΠΟΥ, η Βραζιλία, με τις ελάχιστες πολιτικές κοινωνικής απομόνωσης, εξακολουθεί να έχει υψηλή κυκλοφορία του πληθυσμού.

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, η πολιτεία με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στη χώρα, 4,9%, μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου, σημειώθηκε αύξηση 32% στην αστική κινητικότητα με τη συντριπτική πλειοψηφία να βγαίνει από το σπίτι για εργασία, σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, σύμφωνα με ένα ευρετήριο που εκπονήθηκε από την πλατφόρμα του Google Analytics , με βάση τα δεδομένα παρακολούθησης GPS.

Όσον αφορά τον Αμαζόνα, την πολιτεία με τους δεύτερους περισσότερους θανάτους(3,5%) και όπου εμφανίστηκαν οι πρώτες περιπτώσεις P1, σημειώθηκε αύξηση κατά 49% στα ποσοστά κυκλοφορίας πλήθους μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου.

Το πλαίσιο της μαύρης αγοράς εργασίας για το 40% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, που προστίθεται στην επισιτιστική ανασφάλεια που πλήττει 125,6 εκατομμύρια Βραζιλιάνους, επιβεβαιώνει ότι η πλειονότητα αφήνει την ασφάλεια του σπιτιού τους για να φέρει το ψωμί στο τραπέζι

Επιπλέον, παρά τη δομή και την ικανότητα του Ενοποιημένου Συστήματος Υγείας (SUS), ή του Βραζιλιάνικου NHS, το οποίο σε άλλες πανδημίες οδήγησε τη Βραζιλία να είναι πρότυπο, σήμερα η εκστρατεία εμβολιασμού κινείται αργά.

Η χώρα έχει εμβολιάσει περίπου 32 εκατομμύρια άτομα, πέμπτη σε απόλυτους αριθμούς παγκοσμίως, αλλά κατά μέσο όρο μόνο 15 άτομα που έχουν εμβολιαστεί ανά εκατομμύριο άτομα, σύμφωνα με έρευνα στην ιστοσελίδα Our World in Data.

Η έλλειψη μέτρων για τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας του ιού και η συνύπαρξη ατόμων που έχουν ήδη ανοσοποιηθεί με αυτές τις νέες παραλλαγές δημιουργεί ένα είδος ωρολογιακής βόμβας για την έκρηξη νέων, πιο επιθετικών εκδόσεων του νέου κορονοϊού.

Η κατάργηση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας εμβολίων θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να επιταχυνθεί και να αποκεντρωθεί η παραγωγή του φαρμάκου παγκοσμίως. Ωστόσο, η Βραζιλία ψήφισε μαζί με τους εκπροσώπους των μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων, ιδιοκτήτες του 75% των τύπων εμβολίων που έχουν ήδη αναπτυχθεί, κατά της πρότασης της παύσης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ αναγνώρισε σε δημόσιες εκθέσεις ότι άσκησε πίεση στους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Βραζιλίας να μην εγκρίνουν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, για να αποφευχθεί η μεγαλύτερη «επιρροή του Κρεμλίνου στην περιοχή».

Η κυβέρνηση του Jair Bolsonaro επίσης δεν χρησιμοποίησε ολόκληρο τον προϋπολογισμό που είχε εγκριθεί το 2020 για την καταπολέμηση της πανδημίας, παραλείποντας να ξοδέψει 80 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό που θα μπορούσε να πληρώσει έως και ένα δισεκατομμύριο δόσεις, λαμβάνοντας υπόψη μια μέση τιμή 15 $ ανά δόση.

Τον Απρίλιο του 2020, το Στρατιωτικό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών (CEEEx) δημοσίευσε μια έκθεση που επεσήμανε την τάση της ανεξέλεγκτης πανδημίας στη Βραζιλία εάν δεν υιοθετηθούν πολιτικές που να λαμβάνουν υπόψη: 1) τις κατευθυντήριες γραμμές της ΠΟΥ · 2) την εφαρμογή καραντίνας · 3) επιστημονικά δεδομένα και μελέτες. 4) συνεργασία με τις πολιτειακές κυβερνήσεις, σύμφωνα με τέσσερις άξονες: υγεία, πολιτική, κοινωνική και οικονομική.

Ένα χρόνο αργότερα, όλες οι οδηγίες αγνοήθηκαν ή ακόμα απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση.

Το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο (STF) ενέκρινε το άνοιγμα μιας Κοινοβουλευτικής Εξεταστικής Επιτροπής (CPI) για τη διερεύνηση της συμπεριφοράς του Προέδρου Μπολσονάρο κατά την περίοδο έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Ενώ η διαδικασία προχωρά, η πραγματικότητα, μέσω ασθενών και χαμένων ζωών, επιβάλλεται δυναμικά.

Ανάλυση των δεδομένων

Το κείμενο και τα παρακάτω γραφικά δείχνουν τα αποτελέσματα ενός μοντέλου που δημιουργήθηκε από τον ανεξάρτητο Ρώσο αναλυτή Alexei Kouprianov για την ανάλυση και την παρέκταση των δεδομένων σχετικά με τις λοιμώξεις και τους θανάτους από το COVID-19 στη Βραζιλία.

Στο Σχήμα 1 βλέπουμε τα δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με το COVID-19 ανά ημέρα από την 1η Φεβρουαρίου 2020 έως τον Απρίλιο του 2021. Σημειώστε ότι υπάρχει μια μείωση τις τελευταίες εβδομάδες του Απριλίου, η οποία θα μπορούσε να δείξει ότι έχουμε ήδη περάσει το αποκορύφωμα του τρίτου κύματος.

Το σχήμα 2 αναφέρεται στον αριθμό των νέων λοιμώξεων ανά ημέρα στην ίδια περίοδο. Αυτός δεν είναι ο συνολικός αριθμός των μολυσμένων ατόμων από την αρχή της πανδημίας, καθώς άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν περισσότερες από μία φορές και η θνησιμότητα μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τα διαφορετικά στελέχη.

Το σχήμα 3 συγκρίνει τη συνάρτηση που χρησιμοποιήθηκε με τα ήδη διαθέσιμα στοιχεία, υπολογίζοντας τις «προβλέψεις» των αποτελεσμάτων, παρουσιάζοντας βραχυπρόθεσμες προβλέψεις δεδομένου ότι οι τρέχουσες τάσεις συνεχίζονται.

Τέλος, φτάνουμε στις παρεκτάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μαθηματικές προβλέψεις. Στο μοντέλο 1 που φαίνεται στο Σχήμα 4, χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα από το δεύτερο κύμα. Με αυτό, φαίνεται ότι η Βραζιλία θα φτάσει τους 500.000 θανάτους στα μέσα του 2021 και 700.000 στα τέλη του 2022.

Το μοντέλο 2, που φαίνεται στο Σχήμα 5, δείχνει 800.000 θανάτους από τον Οκτώβριο του 2021 και φτάνει το 1 εκατομμύριο στις αρχές του 2022. Αυτό το μοντέλο βασίζεται σε πιο ενημερωμένα δεδομένα από το τρίτο κύμα.

Όπως βλέπουμε, στο σχήμα 6 μπορούμε να συγκρίνουμε την τάση ανάπτυξης των τριών μοντέλων (0, 1 και 2). Η πρώτη ακολουθεί την ίδια τάση όπως και πριν. Μετά τη χρήση δεδομένων από το δεύτερο κύμα, το μοντέλο 2 χρησιμοποιεί από το τρίτο κύμα που δείχνει μια πιο ανησυχητική τάση.

Η Michele de Mello είναι δημοσιογράφος και αποφοίτησε από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Santa Catarina. Είναι ανταποκριτής του Brasil de Fato στο Καράκας και ήταν παρουσιαστής στο TeleSUR.

Ο Giovanny Simon είναι κοινωνικός λειτουργός και έλαβε το μεταπτυχιακό του στην κοινωνική εργασία από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Santa Catarina και το μεταπτυχιακο του στην ιστορία από την Ανώτατη Σχολή Οικονομικών στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Είναι ο συντονιστής του ιστότοπου και του podcast A Coluna και συγγραφέας του βιβλίου «Eye of the Storm: Lenin’s Party Until 1917».

* Ο Alexei Kouprianov είναι βιολόγος και κοινωνικός επιστήμονας. Ήταν καθηγητής κοινωνιολογίας στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης. Δουλεύει μεbig data και αναπτύσσει προβλέψεις για το COVID-19 και τις εκλογές στη Ρωσία.  

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ