15 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αδίστακτοι νεοφιλελεύθεροι και γελοίοι παλιάτσοι μαζί στην Αργεντινή, του Αντώνη Σιγάλα


 

Πηγή: Facebook

Αυτό που κάνει το γύρο του κόσμου είναι ότι ο Χαβιέ Μιλέι το πρώτο ουσιαστικό μέτρο που πέρασε είναι η υποτίμηση του πέσο κατά 50%. Αυτό αναμένεται ότι θα αυξήσει τον πληθωρισμό σε μηνιαία βάση στο 20-40% και θα οδηγήσει τις ευάλωτες ομάδες σε απόγνωση, καθώς θα σταματήσουν οι επιδοτήσεις στην ενέργεια και θα γίνει δραστική περικοπή δημοσίων δαπανών. Είναι σαν να μειώνεται ο μισθός μέσα σε μια νύχτα στο μισό, και η εκτόξευση τιμών ειδικά στα προϊόντα που προέρχονται από εισαγωγές θα οδηγήσει σε τροχιά ανατιμήσεων όλη την οικονομία.

Οι αντιδράσεις από τους διεθνείς φορείς και τα χρηματιστήρια ήταν θετικές, με πρώτο και καλύτερο το ΔΝΤ, από το οποίο η Αργεντινή κατά την προεδρία του Μαουρίσιο Μάκρι πήρε ένα τεράστιο, για τα δεδομένα της οικονομίας της δάνειο, 45 δισ. δολάρια. Στην πραγματικότητα η οικονομική κρίση είναι κάτι που οι κυβερνήσεις της Αργεντινής από το 2001 και μετά κληρονόμησαν και η κυβέρνηση του Μάκρι, ακριβώς πριν από την εκπνοή της θητείας της, πήρε αυτό το δάνειο και το φόρεσε καπέλο στην επόμενη κυβέρνηση, αυτή του Αλμπέρτο Φερνάντες. Μάλιστα μια από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις εσωτερικά στην κυβέρνηση Φερνάντες ήταν το πώς θα αντιμετωπίσει το δάνειο του ΔΝΤ. Η αντιπρόεδρος και κύριο πολιτικό κεφάλαιο Κριστίνα Φερνάντες διεκδικούσε να μην υποκύψει η κυβέρνηση στις απαιτήσεις για λιτότητα του ΔΝΤ, αλλά ο πρόεδρος, τον οποίο αυτή έφερε στην εξουσία, επέβαλλε τη δική του θέση και δέχτηκε τους όρους του ΔΝΤ, μετά από μια καινούργια διαπραγμάτευση. Και έτσι η κυβέρνηση των Φερνάντες έχασε κάθε πολιτική στήριξη που είχε.

Αναμενόμενο αποτέλεσμα λοιπόν ότι θα έβγαινε ένα ακροδεξιό πολιτικό νούμερο να εκμεταλλευτεί την κατάσταση. Και βγήκε. Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Μιλέι, την ημέρα ακριβώς της ορκωμοσίας του, ήταν να υπογράψει ένα καινούργιο διάταγμα που καταργούσε ένα προηγούμενο διάταγμα που είχε υπογράψει ο Μάκρι και ήταν εναντίον του νεποτισμού, αποκλείοντας από τα δημόσια αξιώματα τους πρώτου βαθμού συγγενείς των μελών της κυβέρνησης.

Ο Μάκρι δεν το είχε ανάγκη αυτό, να διορίσει δηλαδή τα μέλη της οικογένειάς του, γιατί ο ίδιος είναι δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας. Η σχέση του με τη νομή και κατοχή της εξουσίας ήταν εντελώς διαφορετική και η ωφέλεια για τον ίδιο και τους ανθρώπους της τάξης του ήταν πολλαπλάσια, αλλά δεν ασχολιόταν με ψιλά. Όμως ο Μιλέι δεν είναι έτσι, προέρχεται ο ίδιος από μια οικογένεια της μεσαίας τάξης, με πολύ δύσκολες σχέσεις με τους γονείς του, στους οποίους δε μιλούσε για χρόνια. Πριν από ένα μόλις χρόνο συμφιλιώθηκε μαζί τους, με τη μεσολάβηση της αδερφής του Καρίνα Μιλέι. Ακριβώς την αδερφή του διόρισε στο προεδρικό μέγαρο ως γραμματέα της προεδρίας, μια θέση που έχει επίσης ένα μισθό 2,5 εκ. δολάρια το χρόνο. Γι’ αυτήν έπρεπε να αλλάξει το διάταγμα του Μάκρι.

Η Καρίνα είναι λοιπόν το καινούργιο ισχυρό πρόσωπο στην κυβέρνηση, από αυτήν πρέπει να περνάνε τα νομοσχέδια για έγκριση πριν κατατεθούν και από αυτήν πρέπει να εγκριθούν ακόμα και τα ονόματα των υπουργών. Και αν ρωτάει κανένας ποια είναι τα δικά της προσόντα για να βρίσκεται σε αυτή τη θέση και να έχει τέτοια δύναμη, να πούμε μερικά πράγματα για το πριν γίνει η απόλυτη κυρίαρχη στην προεκλογική εκστρατεία του αδερφού της.

Η Καρίνα, που είναι αυτή που πλέον αποφασίζει ποιος θα έχει πρόσβαση στον πρόεδρο της Αργεντινής, μίλησε για πρώτη φορά σε δημόσια εκδήλωση τη νύχτα της εκλογικής νίκης του αδερφού της. Ήταν αυτή που είχε επωμιστεί το βάρος της διοργάνωσης της εκδήλωσης αποδοχής του αποτελέσματος. Ο αδερφός της αναφέρεται σε αυτήν με το όνομα «EL JEFE», δηλαδή «το (αρσενικό) αφεντικό». Επίσης την αποκαλεί «Ο Μεσσίας» και δηλώνει ότι τίποτα δε θα ήταν δυνατό χωρίς αυτήν. «Το Αφεντικό» είναι δύο χρόνια μικρότερη από τον αδερφό της, δηλαδή 51. Και οι δύο, αυτή και ο αδερφός της και εκλεγμένος πρόεδρος, είναι ανύπαντροι. Η Καρίνα συνόδευσε τον πρόεδρο στο κόκκινο χαλί την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, στην τελετή που έγινε στο προεδρικό μέγαρο. Συνήθως ο πρόεδρος επιλέγει τη σύντροφό του, ή το σύντροφό του. Εδώ είχαμε την αδερφή και η σύντροφος κάθισε στο παρασκήνιο μαζί με τα πεθερικά της.

Η Καρίνα έχει σπουδάσει δημόσιες σχέσεις και κατά τη διάρκεια των σπουδών της άρχισε να φτιάχνει τούρτες και να τις πουλάει στο διαδίκτυο, πράγμα που συνέχισε για χρόνια πριν την είσοδό της στην πολιτική. Κάποια στιγμή που ο αδερφός της άρχισε να βλέπει μια τηλεπαθητικό και να προσπαθεί να επικοινωνήσει με το σκύλο του που πέθανε διαμέσου αυτής, η Καρίνα είχε την ιδέα να εκπαιδευτεί η ίδια από την τηλεπαθητικό για να γίνει αυτή η ενδιάμεση. Έτσι και συνέβη και ένα από τα πιο τρανταχτά προσόντα της καινούργιας γραμματέα της προεδρίας της Αργεντινής είναι ότι λέει τα ταρό.

Αυτή είναι λοιπόν η ακροδεξιά αρμάδα που ανέλαβε τις τύχες της χώρας. Στην πραγματικότητα ο ισχυρός πολιτικός άνδρας που παίζει ρόλο ιδιοκτήτη της κυβέρνησης είναι ο πρώην πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι. Δικός του άνθρωπος είναι ο υπουργός Οικονομίας Λουίς Καπούτο. Επομένως όταν θα κοιτάμε αυτό το ακροδεξιό τσίρκο να πολιτεύεται τα επόμενα 4 χρόνια, θα ξέρουμε ότι για τα οικονομικά θέματα έχουμε ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο επιχειρηματία και πρώην πρόεδρο στο παρασκήνιο και έναν παλιάτσο με την αδερφή του στο προσκήνιο να κάνουν ακροβατικά. Αυτός φυσικά που θα την πληρώσει είναι ο λαός της Αργεντινής.

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ