15 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η πίστη στη δύναμη του Ισραήλ έχει κλονιστεί!


 

 

 

ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ RUSSIA TODAY ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ

Η σύγκρουση θα οδηγήσει στην πτώση της τυραννίας των ΗΠΑ και στην έλευση ενός πολυπολικού κόσμου, πιστεύει η ομάδα. Ο Λίβανος δεν έχει μπει επίσημα σε πόλεμο με το Ισραήλ, αλλά ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει συνεχώς τις νότιες περιοχές της χώρας όπου είναι οχυρωμένοι μαχητές της Χεζμπολάχ. Σήμερα, αυτό το σιιτικό κίνημα είναι η πιο ισχυρή πολιτική και στρατιωτική δύναμη στον Λίβανο, την οποία οι εχθροί του –τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας– πρέπει να λογαριάσουν. 

Η ένοπλη ομάδα του κόμματος διαθέτει περίπου 100.000 μαχητές, ένα τεράστιο οπλοστάσιο πυραύλων και μια μεγάλη ποικιλία όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού. Με τα χρόνια, αυτός ο οργανισμός με επιρροή έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της λιβανέζικης πολιτικής και οικονομίας. Είναι επίσης ο κύριος σύμμαχος του Ιράν που διαδίδει τις ιδέες της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην περιοχή και υπερασπίζεται τις κοινές αξίες – ιδιαίτερα αυτές που αφορούν την Ιερουσαλήμ. Η Χεζμπολάχ θεωρεί την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ ιερό στόχο και τα μέλη του «Κόμματος του Θεού» αντιλαμβάνονται τα γεγονότα στην Παλαιστίνη με τον ίδιο τρόπο. 

Η συνάντησή μας με τον εκπρόσωπο της Χεζμπολάχ Χατζ Μοχάμαντ Αφίφ έχει γίνει παράδοση. Όπως πέρυσι, και πρόπερσι, και πριν από τρία χρόνια, συναντηθήκαμε στο γραφείο του στα νότια της Βηρυτού. Το γραφείο του Αφίφ μοιάζει το ίδιο, όπως και ο άντρας – όπως πάντα, φοράει ένα πουκάμισο και πουλόβερ με ένα σακάκι από πάνω. Τουλάχιστον σε ορισμένες πτυχές, η ζωή στον Λίβανο παραμένει σταθερή. 

Το Ισραήλ δεν κερδίζει

RT: Κύριε Αφίφ, πώς επηρεάζει η κατάσταση στην Παλαιστίνη τον Λίβανο από οικονομική και πολιτική άποψη;

Mohammad Afif: Ακόμη και πριν από τον πόλεμο στη Γάζα, η οικονομική κατάσταση στον Λίβανο ήταν πολύ κακή για πολλούς λόγους. Μιλάω για την κατάρρευση του εθνικού νομίσματος και του τραπεζικού τομέα, το αυξανόμενο δημόσιο χρέος και ούτω καθεξής. Το περασμένο καλοκαίρι, υπήρξαν κάποιες ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης, καθώς ο Λίβανος υποδέχτηκε πολλούς τουρίστες και η Κεντρική Τράπεζα υιοθέτησε ορισμένα οικονομικά μέτρα. Στη συνέχεια όμως ξεκίνησε η ισραηλινή επιθετικότητα στη Γάζα, η οποία επηρέασε όχι μόνο την οικονομία της χώρας μας αλλά την οικονομία ολόκληρης της περιοχής, αφού παρέλυσε το εμπορικό σύστημα της περιοχής. Ο Λίβανος βρίσκεται ουσιαστικά σε πόλεμο. Ωστόσο, περιμέναμε τα πράγματα να είναι χειρότερα. Και είμαστε ικανοποιημένοι που αυτά τα γεγονότα έχουν επηρεάσει το Ισραήλ πολύ περισσότερο από τις γειτονικές χώρες, όπως η Ιορδανία, η Αίγυπτος ή ο Λίβανος.

Πολιτικά, υπήρξαν μεγαλύτερες επιπλοκές. Οι πολιτικές διεργασίες που σχετίζονται με τις προεδρικές εκλογές έχουν επιβραδυνθεί καθώς η εστίαση μετατοπίζεται στην αντιπαράθεση με το Ισραήλ και τις συνέπειες αυτής της σύγκρουσης. 

RT: Κατά τη γνώμη σας, το Ισραήλ έχει πετύχει κάτι στην πορεία αυτού του πολέμου;

Mohammad Afif: Στον πόλεμο του Λιβάνου το 2006, οι Ισραηλινοί ήταν αποφασισμένοι να νικήσουν τη Χεζμπολάχ και να απελευθερώσουν τους ομήρους χωρίς καμία προϋπόθεση. Το 2023 αποφάσισαν να επαναλάβουν αυτό το ανεπιτυχές σχέδιο με τη Χαμάς. Στις 60 ημέρες των μαχών, ο ισραηλινός στρατός δεν κατάφερε να πετύχει κανέναν στόχο. Τα μόνα αποτελέσματα είναι μαζικές καταστροφές και θάνατοι αμάχων. Αυτό θα επηρεάσει σοβαρά τον τρόπο με τον οποίο βλέπει ο κόσμος το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρακτικά απομονωμένες από αυτή την άποψη [δηλ. υποστηρίζοντας το Ισραήλ]. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επικαλέστηκε το Άρθρο 99 για πρώτη φορά [εδώ και δεκαετίες] για να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ. Όλος ο κόσμος μιλάει για τη σωτηρία της Γάζας. Αυτή η παγκόσμια αντίδραση είναι δύσκολο να αγνοηθεί. Άρα, όσον αφορά τα επιτεύγματα του Ισραήλ σε αυτόν τον πόλεμο, δεν υπάρχουν. 

RT: Θεωρείτε επιτυχημένη την επιχείρηση Al-Aqsa Flood της Χαμάς; 

Mohammad Afif: Δεν είμαστε οι μόνοι που θεωρούμε την επιχείρηση επιτυχημένη, το λένε οι ίδιοι οι Ισραηλινοί. Και τώρα, οι Ισραηλινοί δεν αμφιβάλλουν ότι η Χαμάς είναι ικανή να πραγματοποιήσει άλλη μια τέτοια επιχείρηση. Κάποια στιγμή ένιωσαν απόλυτα ασφαλείς αφού η Γάζα πολιορκήθηκε μερικώς το 2008 και στη συνέχεια πολιορκήθηκε πλήρως από το 2014. Ωστόσο, αυτό δεν απέτρεψε την επίθεση της Χαμάς και στρατηγικά, οι συνέπειές της θα είναι σοβαρές. Όλες οι παλιές έννοιες έχουν καταρρεύσει και μισό εκατομμύριο Ισραηλινοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν [τη χώρα]. Πόσοι από αυτούς θα μείνουν στο εξωτερικό μετά το τέλος του πολέμου;

Η πίστη στη δύναμη του Ισραήλ έχει κλονιστεί και φταίνε οι Ισραηλινοί πολιτικοί. Άλλωστε, η Χαμάς κατάφερε να πραγματοποιήσει αυτήν την [επιχείρηση] βασιζόμενη μόνο στις δικές της δυνάμεις που βρίσκονται στην πολιορκημένη Γάζα, η οποία έχει έκταση μόλις 360 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Φανταστείτε τι θα μπορούσε να κάνει η αντίσταση στον Λίβανο. Μόνο για να αντιμετωπίσει τη Χαμάς, το Ισραήλ κάλεσε 300.000 εφέδρους και ζήτησε τη βοήθεια των Αμερικανών και ολόκληρης της Δύσης. Στα 75 χρόνια, δεν υπήρξε δυσκολότερη περίοδος από αυτή που ζουν σήμερα – αυτό λένε στο Ισραήλ. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι η επιχείρηση ήταν επιτυχής σε στρατηγικό, τακτικό και επίπεδο πληροφοριών. Η επιτυχία θα είναι πλήρης όταν οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές.

Ο πόλεμος είναι ήδη εδώ και είμαστε μέρος του 

RT: Μετά την τελευταία ομιλία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, πολλοί άνθρωποι περίμεναν ότι η Χεζμπολάχ θα εμπλακεί πλήρως στον πόλεμο. Είναι πιθανό ένα τέτοιο σενάριο;

Mohammad Afif: Είμαστε μέρος αυτού του πολέμου και αυτό που συμβαίνει στο νότο [του Λιβάνου] είναι ένας πραγματικός πόλεμος. Με ρωτάτε γιατί δεν χρησιμοποιούμε όλες μας τις δυνάμεις. Αυτό είναι φυσιολογικό. Ούτε η Χαμάς χρησιμοποιεί όλες τις δυνάμεις της. Και ο ρωσικός στρατός δεν χρησιμοποιεί όλες τις στρατιωτικές του δυνάμεις στην Ουκρανία, σωστά; Μέχρι στιγμής, έχουμε απασχολήσει μόνο το πέντε τοις εκατό των δυνάμεών μας. Αλλά είμαστε ακόμη σε πόλεμο και επιτιθέμεθα τακτικά στον ισραηλινό στρατό. Δυστυχώς και ο λαός μας πεθαίνει. Δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Αυτός δεν είναι ακόμη ένας πόλεμος μεγάλης κλίμακας, αλλά ο πόλεμος είναι πραγματικός. Ο Χασάν Νασράλα αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση στη Γάζα και καθημερινά επικοινωνούμε με την ηγεσία της παλαιστινιακής αντίστασης στη Γάζα. Θα διατηρήσουμε τον σημερινό ρυθμό του πολέμου, τον οποίο ονομάζουμε πόλεμο υποστήριξης και αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό.

RT: Πώς πιστεύετε για τον ρόλο της Ρωσίας στην επίλυση αυτής της σύγκρουσης;

Mohammad Afif: Πρώτα απ ‘όλα, θέλω να πω ότι γνωρίζουμε ότι η Ρωσία ανησυχεί επί του παρόντος για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεύτερον, θαυμάζουμε τη θέση της Μόσχας και την υποστήριξή της στον παλαιστινιακό λαό. Ακούσαμε δηλώσεις του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και πολλών αξιωματούχων της ρωσικής κυβέρνησης που καταδίκασαν την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα. 

Και, φυσικά, η Ρωσία μιλά συνεχώς για τον τερματισμό της κλιμάκωσης στην περιοχή. 

Πάντα πιστεύαμε ότι η Ρωσία πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κρίση στη Μέση Ανατολή και στη λεγόμενη αραβο-ισραηλινή σύγκρουση. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες μονοπώλησαν τα πάντα και δεν άφησαν χώρο για άλλους [παίκτες] και σε τόσες χώρες με επιρροή, όπως η Ρωσία και η Κίνα, έχουν ανατεθεί λιγότερο σημαντικοί ρόλοι από ό,τι θα θέλαμε. Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κυβερνούν τις αποφάσεις του Ισραήλ, και ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ αποφασίζουν τα πάντα σε πολιτικό επίπεδο. Ελπίζαμε ότι η Ρωσία θα έπαιζε πιο σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός, στο άνοιγμα σημείων ελέγχου για την παράδοση τροφίμων στη Γάζα, και ότι θα ήταν σε θέση να εργαστεί πιο αποτελεσματικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μαζί με άλλους περιφερειακούς παράγοντες. Αλλά οι ΗΠΑ ακυρώνουν όλες αυτές τις προσπάθειες. Ωστόσο, εκτιμούμε ιδιαίτερα τη θέση της Ρωσίας και τις προσπάθειές της να επηρεάσει την εξέλιξη των γεγονότων. 

RT: Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε πρόσφατα με τους ηγέτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. Πώς θα αξιολογούσατε αυτές τις συναντήσεις;

Mohammad Afif: Δεν έχω πληροφορίες εκ των έσω σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν σε αυτές τις συναντήσεις. Αλλά νομίζω ότι η Ρωσία αντιμετώπισε ισχυρή πίεση μετά την [έναρξη του] πολέμου στην Ουκρανία. [Η Δύση] προσπάθησε να την απομονώσει. Η Ρωσία και ο πρόεδρός της προσπαθούν να βρουν τρόπους εξόδου από αυτήν την κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της [δημιουργίας δεσμών με] τη Μέση Ανατολή. Η Ρωσία έχει πολλά κοινά συμφέροντα με τα ΗΑΕ, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία, ιδίως στον τομέα των ενεργειακών πόρων. Αυτό είναι φυσικό. Δεν υπάρχει λοιπόν τίποτα περίεργο σε τέτοιες συναντήσεις. 

Είναι ενδιαφέρον ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και αυτών των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, αν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ. Ο ρόλος της Ρωσίας στην περιοχή είναι πολύ σημαντικός. Ίσως, συνεργαζόμενη στο πλαίσιο του ΟΗΕ, η αραβική ομάδα να προτείνει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπως είχε κάνει νωρίτερα. Όσο για τις σχέσεις με το Ιράν, κατά τη γνώμη μου, έχουν γίνει στρατηγικές. Οι δύο χώρες έχουν κοινή θέση για το ουκρανικό ζήτημα και κοινή πολιτική στάση για το ζήτημα της Γάζας. Έχουν επίσης σημαντικές οικονομικές, εμπορικές και στρατιωτικές σχέσεις. Η συνεργασία αναπτύσσεται σε όλα τα επίπεδα. Νομίζω ότι τέτοιες επισκέψεις είναι σημαντικές, ειδικά επειδή η Ρωσία και το Ιράν έχουν κοινά συμφέροντα στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας και έχουν επίσης κοινές ανησυχίες στη Συρία.

Εξάλλου, ανεξάρτητα από τον πρακτικό της ρόλο σε διάφορα ζητήματα, η Ρωσία είναι μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη με μεγάλο παρελθόν και παρόν. Ως ένας από τους μεγαλύτερους στρατηγούς, ο αείμνηστος Πρόεδρος της Συρίας Hafez al-Assad είπε κάποτε, «Θα έρθει η στιγμή που θα βάλουμε ένα τέλος στη μονοπολική προσέγγιση και θα επιστρέψουμε είτε σε διπολική είτε πολυπολική παγκόσμια τάξη. Όσο περισσότερο ανεβαίνει η Ρωσία στη διεθνή σκηνή, τόσο μικρότερος γίνεται ο ρόλος της Αμερικής.» Και πολύ σύντομα, θα επιτύχουμε την πολυαναμενόμενη πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων χωρίς την τυραννία των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ