18.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συγκέντρωση για τα Τέμπη Σύνταγμα, Πέμπτη 28/3, 7 μμ

 

Φοιτητικοί Σύλλογοι

Σε συγκέντρωση για το έγκλημα των Τεμπών καλούν φοιτητικοί σύλλογοι με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων (π.χ. ΗΜΜΥ, ΣΕΜΦΕ) ενώ αναμένονται και πολλές αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη. Στις αιχμές των συλλόγων καταγγέλλονται η συγκάλυψη των υπευθύνων από την κυβέρνηση και οι ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων ως τη βασική αιτία του εγκλήματος.

Ο σύλλογος Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του ΕΜΠ αναφέρει στην απόφαση της συνέλευσής του:

«Συνεχίζουμε αυτό τον αγώνα (για το έγκλημα των Τεμπών) μαζί όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, με συλλογικούς φορείς, με φορείς εργαζομένων, δείχνοντας και εμείς τη στήριξη στο μεγάλο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι με τη μαζική μας συμμετοχή στην απεργία της 17ης Απρίλη, όπως κάναμε και στις 28 Φλεβάρη, μέρα που συμπληρώθηκε ένα χρόνος από το έγκλημα των Τεμπών δείχνοντας ότι δεν θα το αφήσουμε να συγκαλυφθεί. Ειδικά τώρα με τις νέες εξελίξεις και τις εγκληματικές ευθύνες της ΝΔ παραποιώντας βασικά στοιχεία του εγκλήματος, το κίνημα συνεχίζει να παλεύει για απόδοση ευθυνών». Και καταλήγει στην απόφασή του μεταξύ άλλων δράσεων ενάντια στο νόμο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ:

«ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ: […] Συγκέντρωση ενάντια στη συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη την Πέμπτη 28/3 στις 19:00 στο Σύνταγμα».

Σε παλιότερη απόφαση γενικής συνέλευσης την του εγκλήματος, ο ίδιος Φοιτητικός Σύλλογος ΗΜΜΥ αναφέρει για το «τραγικό έγκλημα στα Τέμπη»:

«Το συμβάν όμως δεν ήταν τυχαίο. Ήταν η αναπόφευκτη κατάληξη της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της προτεραιοποίησης της μεγιστοποίησης του κέρδους ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ρίσκο για τέτοιες τραγωδίες. Όσο κι αν μιλάνε για “ανθρώπινα λάθη” και προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες τους μπροστά σε μία τέτοια τραγωδία».

Και συνεχίζει η απόφαση:

«Όσο κι αν προσπαθεί η Νέα Δημοκρατία να μιλήσει για “ανθρώπινα λάθη” και για “κακές στιγμές”, δεν μπορεί να αποκρύψει τις ευθύνες της για αυτό το έγκλημα. Στο έγκλημα αυτό έχουν συμβάλλει και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, ιδιωτικοποιώντας τον ΟΣΕ και αφήνοντας τον να βάλει τα κέρδη του κεφαλαίου πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. Η πολιτική υποβάθμισης των δημοσίων υποδομών και αγαθών και της ιδιωτικοποίησης αυτών, η οποία αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και κατεύθυνση της ΕΕ, οδηγεί τον λαό στην εξαθλίωση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

– Να αποδοθούν ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη

– Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις

– Δημόσιες, δωρεάν ασφαλείς συγκοινωνίες για όλους και όλες

– Κρατικοποίηση των συγκοινωνιών και δημόσιων αγαθών

– Ενίσχυση των δημόσιων παροχών και δομών

– Να φύγει η κυβέρνηση των δολοφόνων».

Ανάλογες αποφάσεις έχουν πάρει πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, πολιτικές οργανώσεις στηρίζουν και συμμετέχουν στην κινητοποίηση των συλλόγων και των μαζικών φορέων. Όπως αναφέρεται:

«Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί! Συγκέντρωση Πέμπτη 28/3, 19.00 Σύνταγμα».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει:

«Έναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη και η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να προκαλεί αποτροπιασμό με την προκλητική της στάση στη διαχείριση του θέματος. Οι προσπάθειες συγκάλυψης των ευθυνών της συνεχίζονται, με την εμφάνιση παραποιημένων συνομιλιών του σταθμάρχη με μηχανοδηγούς στη Λάρισα, σύμφωνα με δημοσιογραφικά δημοσιεύματα. Την ίδια στιγμή, είναι φανερή η αμηχανία του κυβερνητικού επιτελείου να δώσει πειστικές εξηγήσεις, αναμασώντας το αφήγημα περί ατομικής ευθύνης και προσωπικού λάθους του σταθμάρχη βγάζοντας τον Υπουργό Μεταφορών Καραμανλή από το κάδρο των ευθυνών.

Για όλους και όλες εμάς, το έγκλημα στα Τέμπη αποτελεί περίτρανη απόδειξη της παντελούς αποτυχίας των μνημονιακών πολιτικών των ιδιωτικοποιήσεων και της λιτότητας που οδήγησε στον θάνατο 57 ανθρώπων, στην συντριπτική πλειοψηφία τους νέα παιδία. Το ποτάμι οργής που ξεχύθηκε στους δρόμους όλης της χώρας πέρυσι, χάραξε τον δρόμο της αντίστασης ενάντια στην πολιτική που δολοφονεί. Σήμερα, χρειάζεται να εκφραστεί η ίδια οργή απέναντι στην πολιτική που επιχειρεί να συγκαλύψει ένα τέτοιο έγκλημα. Οι εξεταστικές επιτροπές δεν αρκούν, η πραγματική απονομή Δικαιοσύνης χρειάζεται την πίεση του λαού, των εργαζομένων και της νεολαίας.

Θα είμαστε στους δρόμους δείχνοντας ότι το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί. Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους, καμιά συγκάλυψη πολιτικών και ποινικών ευθυνών των υπευθύνων.

  • Να τιμωρηθούν όλοι υπεύθυνοι
  • Επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων χωρίς αποζημίωση και με κοινωνικό δημοκρατικό έλεγχο
  • Αγώνας για την ήττα της κυβέρνησης και των πολιτικών της

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην συγκέντρωση φορέων και συλλόγων την Πέμπτη 28/3 στις 19:00 στο Σύνταγμα».

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν: Αναμέτρηση, Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση, ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά), Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά, ΜέΡΑ25, Ξεκίνημα, Πρωτοβουλία για μια Μεταβατική Κομμουνιστική Οργάνωση (ΑΡΑΝ, Κ-ΣΧΕΔΙΟ, ανένταχτοι/ες).

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ