11.4 C
Athens
Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρέμβαση Δικτύου Εργαζομένων ΟΤΑ στη δημόσια διαβούλευση για το ασφαλιστικό

 

ΔΙΚΤΥΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ. ΔΕΛΤΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

 

          κ. Υπουργέ

 καταθέτουμε τις παρακάτω παρατήσεις στο σχέδιο νόμου που έχετε καταθέσει για την κοινωνική ασφάλιση.

Το σχέδιο νόμου είναι συνέχεια ουσιαστικά του Ν. Κατρούγκαλου, δεν αλλάζει τη φιλοσοφία του, αφού ο πυρήνας της αντιδραστικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης παραμένει, με βασικότερο την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης και την χωρίς κρατική εγγύηση της ανταποδοτικής και τα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης μέχρι τα 30 χρόνια εργασίας.

 Όμως παραμένουν σε ισχύ όλοι οι αντιασφαλιστικοί μνημονιακοί νόμοι, που επέβαλαν σύνταξη στα 67 χρόνια. Ένα μέτρο άκρως αντιπαραγωγικό, για να μιλήσουμε στην γλώσσα σας.

Ορισμένες ευνοϊκές παρεμβάσεις, όπως η άμεση καταβολή της κύριας, επικουρικής και εφάπαξ, ΕΑΝ γίνουν πράξη θα είναι καλοδεχούμενες.

 

Άρθρο 24   

 

Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους σύνταξης κύριας ασφάλισης να λαμβάνεται υπόψιν ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών της καλύτερης πενταετίας στη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου, που καταβλήθηκαν εισφορές.

 

Να υπάρχει προσαύξηση στην σύνταξη των εργαζομένων στα Βαρέα που καταβάλλουν επιπλέον ασφάλιστρο του Ν. 3660-2008.

 

Ανώτατο όριο ηλικίας για την σύνταξη τα 60 χρόνια. Σύνταξη σε ηλικία 55 χρονών σε όσους εργάζονται στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και στα 25 χρόνια εργασίας στα Βαρέα χωρίς όριο ηλικίας.

Η σύνταξη να είναι στο σύνολο της εγγυημένη από το κράτος. Να είναι πιο δίκαιη και να εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση.

 

Το ύψος της δημόσιας καθολικής σύνταξης για όλους να είναι συνάρτηση με το μισθό και τα χρόνια εργασίας . Το ύψος του μισθού και της σύνταξης πρέπει να διασφαλίζουν μια αξιοπρεπή ζωή.

Να τεθεί πλαφόν για το ανώτερο και κατώτερο ποσό σύνταξης.

Κατώτερος μισθός 900 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη στα 700 ευρώ για να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Η κατώτερη μειωμένη σύνταξη να διασφαλίζεται με 15 χρόνια εργασίας και όχι στα 20 χρόνια. Κατώτατος μισθός στα 900 ευρώ και ανάλογες αυξήσεις με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας μέχρι τα 30 χρόνια εργασίας και την ιδιαιτερότητα της εργασίας.

Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης έχουν προβληθεί κατά την άποψη μας δυσανάλογα σε σχέση με την πραγματική έκταση που τα χαρακτηρίζουν, αφού από τα 15 έως τα 30 χρόνια δεν αλλάζει τίποτα και παραμένουν καθηλωμένα στα απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα του Ν. Κατρούγκαλου, τα οποία καταγγέλλατε ως Ν.Δ.

Τα ποσοστά αναπλήρωσης να αυξηθούν για όλους από τα 15 έως τα 30 χρόνια. Τα ποσοστό αναπλήρωσης να είναι τέτοιο ώστε στα 30 χρόνια εργασίας και στα 25 στα βαρέα να δίνουν συνολική σύνταξη όχι κάτω από το 80-85 τοις εκατό του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών της καλύτερης πενταετίας στη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου.

  • Για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος να δοθούν κίνητρα. Στα 25 χρόνια εργασίας όποιος έχει τρία παιδιά φεύγει με πλήρη σύνταξη από την εργασία και η μητέρα και ο πατέρας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
  • Όποιος-α συμπληρώνει το 55 έτος της ηλικίας να εργάζεται με μειωμένο ωράριο κατά 1,5 ώρα την ημέρα, χωρίς μείωση των αποδοχών.

Άρθρο 48

ΟΧΙ στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες.

 Οι εργοδότες όχι μόνο δεν πρέπει να έχουν μείωση των εισφορών, αλλά θα πρέπει να πληρώνουν- επιβαρύνονται και τις εργατικές εισφορές. Δεδομένου ότι αυτοί αποσπούν την υπεραξία από τον εργαζόμενο. Κράτος και εργοδότες να καταβάλουν το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών.

  • Εάν προχωρήσετε στην ενσωμάτωση του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ, να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα ορίζει ότι τα αποθεματικά του ταμείου θα παραμείνουν σε αυτόνομο λογαριασμό για το εφάπαξ.
  • Η ασφαλιστική-συνταξιοδοτική δαπάνη του κράτους να αυξάνεται από το 0,5 στο 1 τις εκατό τουλάχιστον του ΑΕΠ κάθε χρόνο.
  • Το Σ.τ.Ε έκρινε παράνομες τις περικοπές του Ν. Κατρούγκαλου για τις επικουρικές συντάξεις. Γιατί η επιστροφή των αναδρομικών να γίνει από την ημερομηνία της απόφασης –Οκτώβριο του 2019- και όχι από την ήμερα έκδοσης του νόμου που έγιναν παράνομα οι περικοπές. Αυτό είναι δίκαιο κ. Υπουργέ;
  • Να προβλεφτεί στο νομοσχέδιο η καταβολή της 13ης κα 14ης σύνταξης.

Γνωρίζουμε ότι με όσα προτείνουμε αμφισβητούνται οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και ΤΙΠΟΤΑ δεν θα κάνετε δεκτό.

Γνωρίζουμε όμως και κάτι ακόμα, όταν η αδικία γίνεται νόμος η αντίσταση σε αυτή είναι καθήκον. Για να πάρουμε πίσω τα δικαιώματα που κατακτήσαμε ως τάξη με αιματηρούς αγώνες δεν έχουμε άλλο δρόμο από την Αντίσταση και τον Αγώνα.

Αθήνα 3 Φεβρουαρίου 2020

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ