Εκτύπωση Σελίδας

Η μεγαλύτερη, τα τελευταία χρόνια, διαδήλωση της ΔΕΘ, ήταν η φετινή.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2021 11:06 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(9 ψήφοι)
Η μεγαλύτερη, τα τελευταία χρόνια, διαδήλωση της ΔΕΘ, ήταν η φετινή.

 

Συνδικάτα και σωματεία,  φοιτητικοί σύλλογοι, περιβαλλοντικοί και άλλοι λαϊκοί φορείς, γυναικείες και ΛΟΑΤΚΙ κινήσεις, αριστερά πολιτικά κόμματα και συλλογικότητες, ενώθηκαν σε μια μεγάλη πορεία προς τη ΔΕΘ, με συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση και την πολιτική της.

 

Απόντες ΓΣΕΕ και ΕΚΘ, το μόνο που θύμιζε την ύπαρξη τους ήταν κάποιες θλιβερές αφίσες σε κολόνες της πόλης.

 

Το ΠΑΜΕ και πολλοί άλλοι φορείς , εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι , Συντονιστικό των μαθητών, σύλλογοι γυναικών, ΟΓΕ, η ΕΕΔΥΕ, πραγματοποίησαν συγκέντρωση με σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Η δίκαιη οργή να γίνει δύναμη οργάνωσης και αγώνα»  σε αυτή μίλησαν εκπρόσωποι συνδικάτων αγροτικών συλλόγων κλπ . Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε  πορεία   που κατέληξε στην ΧΑΝΘ

 

Στην  συγκέντρωση της Καμάρας  συμμετείχαν   το  ΝΑΡ, το  ΕΚΚΕ, το ΚΚΕ(μ-λ), το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το ΕΕΚ. Ενώ στο ίδιο σημείο είχαν καλέσει  η Γ’ και η Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, η ΠΕΝΕΝ, η ΠΟΠΟΚΠ, το Σωματείο Βιβλίου Χάρτου Θεσσαλονίκης, εργατικά και φοιτητικά σχήματα

Φέτος το ενωτικό και διαφορετικό εξέφρασε το μπλοκ του Σιντριβανιού. Ήταν πολύ μαζικό και με συνεχή παλμό Συναντήθηκαν εργατικά σωματεία και κινήσεις (ΣΕΕΑ, ΜΕΤΑ, ΠΑΤΕΚ),  έξι φοιτητικοί σύλλογοι, δύο φεμινιστικές συλλογικότητες και άλλοι φορείς. Στο Σιντριβάνι καλούσε η Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης, ενώ παρουσία με κομματικά πανό είχαν η ΛΑΕ, η ΔΕΑ και η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ.

 

Με το πανό των φορέων μπροστά και με το φοιτητικό κομμάτι ιδιαίτερα δυναμικό, το μπλοκ πέρασε από την Καμάρα, από όπου ακολούθησαν στο κάλεσμα για ενωτική πορεία διάφοροι αγωνιστές και οι πολιτικές συλλογικότητες ΚΟΚΚΙΝΟ ΝΗΜΑ και ΞΕΚΙΝΗΜΑ.

 

Στη συνέχεια το μπλοκ του Σιντριβανιού πορεύθηκε προς το άγαλμα Βενιζέλου, όπου είχαν συγκέντρωση η ΕΔΟΘ, η ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΠΟΕ - ΟΤΑ κ.α. Φέτος εκεί υπήρχε κάποια μαζικότερη από άλλες φορές συμμετοχή. Εκεί συμμετείχαν  το ΣΕΚ, το ΜΛ ΚΚΕ, η ΟΚΔΕ. ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 Η φετινή ΔΕΘ δείχνει σημάδια μιας μικρής αντιστροφής. Ωστόσο, δεν ξέφυγε από την κατάσταση των κομματικών συγκεντρώσεων και μπλοκ που μεταμφιέζονται σε μαζικό κίνημα, ακόμη και στο άγαλμα Βενιζέλου. Η συμμετοχή εργατών, εργατριών και εργαζομένων ήταν πολύ περιορισμένη, ενώ αντίθετα κυριαρχούσαν οι φοιτητές και φοιτήτριες.

 

Αυτό βεβαίως είναι ένα γενικό πρόβλημα, το οποίο οι μαχόμενες αριστερές δυνάμεις επιδιώκουν να ξεπεράσουν, αλλά δεν το έχουν καταφέρει. Αρχίζει όμως να εντοπίζεται και να απασχολεί ορισμένα τμήματά της και αυτό είναι ελπιδοφόρο

 

Αναγνώστηκε 945 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟ KOMMON