12.5 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεύτερο κύμα πανδημίας, με τον ιδιωτικό τομέα πάλι απόντα, του Βασίλη Τουμπέλη

 

Στις αρχές φθινοπώρου τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα ήρθε με ταχύτατους ρυθμούς το δεύτερο κύμα της πανδημίας του sars-covid19. Στην Ελλάδα οι υπάρχουσες εστίες σε συνδυασμό με το άνευ ελέγχου άνοιγμα του τουρισμού οδήγησε σε μαζική διασπορά του ιού, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Φτάσαμε έτσι σήμερα στα τριψήφια νούμερα θανάτων καθημερινώς, με εκατοντάδες διασωληνωμένους, τους χιλιάδες νοσηλευόμενους και τους ακόμη περισσότερους νοσούντες. Μέσα σε αυτούς έχουμε κι εκατοντάδες υγειονομικούς που νοσούν βαριά, ενώ τα κύρια θύματα της πανδημίας ανήκουν στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, στα χαμηλά οικονομικά στρώματα.

Τα περιοριστικά μέτρα γενικής καραντίνας που εφαρμόστηκαν από τις αρχές Νοέμβρη 2020 φαίνεται πως δεν αποδίδουν και πολύ κι αυτό αποδεικνύεται από το φορτίο νοσούντων που διαχειρίζεται το ΕΣΥ και δεν μειώνεται. Το ίδιο καταγράφεται και σε σχετική μελέτη επιστημόνων.

 

Η κυβέρνηση δίνει όλο το βάρος στα μέτρα καραντίνας ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί υπέρμετρες ελπίδες για το αναμενόμενο εμβόλιο, την ίδια στιγμή που κι ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναπτύσσει αμφιβολίες για το κατά πόσο αυτό αρκεί από μόνο του για τη διαχείριση της πανδημίας.

 

Το ΕΣΥ κι ιδιαίτερα τα δημόσια νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης. Το ιατρικό, νοσηλευτικό και το λοιπό υγειονομικό προσωπικό δίνει καθημερινές κι εξαντλητικές μάχες για να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών. Καθημερινά αποδεικνύονται οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης που άφησε τόσους μήνες το ΕΣΥ ανοχύρωτο, που από τον Απρίλη δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, δεν έκανε καμία προσπάθεια κάλυψης έστω ένα μέρους των 35000 κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, δεν άνοιξε νέες κλίνες ΜΕΘ και μονάδων Covid19. Ταυτόχρονα δεν συγκρότησε τόσους μήνες κανένα σχέδιο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας και την ιχνηλάτηση της διασποράς του ιού στον πληθυσμό με μαζικά τεστ.

 

Αντίθετα το Υπουργείο Υγείας και η πολιτική του ηγεσία έκλεισαν τα αυτιά τους στις εκκλήσεις και τα αιτήματα των συνδικαλιστικών ενώσεων των υγειονομικών, των κομμάτων και των οργανώσεων που αμφισβητούν την διαχείριση της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης. Κι ενώ για το 2020 η Ελλάδα σε έκθεση του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται προτελευταία στην κατάταξη για τις δαπάνες για την υγεία στο νέο κρατικό προϋπολογισμό για το 2021 ψηφίστηκε νέα μείωση των δαπανών κατά 572 εκ ευρώ. 

 

Εντός του δεύτερου κύματος, όπως ακριβώς και στο πρώτο, η κυβέρνηση ουσιαστικά δεν ενέπλεξε τον ιδιωτικό τομέα στον αγώνα αντιμετώπισης της πανδημίας.  Τόσο στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, που ουσιαστικά σε μεγάλο ποσοστό βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών και κυρίως σε μονοπωλιακούς επιχειρηματικούς ομίλους, όσο και στον τομέα της νοσοκομειακής περίθαλψης, αφού ακόμα και η ΚΥΑ περί επιτάξεων, έμεινε στα χαρτιά. Συγκεκριμένα στις δύο κλινικές στη Θεσσαλονίκη, λειτούργησε μόνο η μία και η δεύτερη βρισκόταν με απλήρωτους εργαζομένους για όλο το 2020. Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της Σαραφιανός μάλιστα, σε συνέντευξή του ανέφερε, ότι η κλινική του μέσα σε έναν μήνα επίταξής της, δεν νοσήλευσε κανέναν ασθενή covid. Ωστόσο, τα συστημικά ΜΜΕ έσπευσαν να αναπαράξουν εικόνες δήθεν μεταφερόμενων ασθενών στις υπό « επίταξη » κλινικές, μόνο και μόνο προς δημιουργία εντυπώσεων.  

 

Χαρακτηριστικό ακόμα για την στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να μην εμπλέξει τον ιδιωτικό τομέα, ήταν ότι ενώ η Θεσσαλονίκη και ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκονταν «στο κόκκινο», με τα δημόσια νοσοκομεία και τις ΜΕΘ τους γεμάτες με ασθενείς covid και με αεροδιακομιδές ασθενώς σε νοσοκομεία της Αθήνα, την ίδια στιγμή το μεγάλο ιδιωτικό ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, όπως και άλλα ιδιωτικά νοσοκομεία, με 600 κρεβάτια, σύγχρονο τεχνολογικό ιατρικό εξοπλισμό και κλίνες ΜΕΘ, μένουν ανέγγιχτα. Προφανώς για να μπορούν απρόσκοπτα να δέχονται και να νοσηλεύουν τους πλούσιους ασθενείς – πελάτες τους.  

Παράλληλα πλέον αναδεικνύεται και το μεγάλο κενό της πρωτοβάθμιας πείθαλψης. Έτσι ενώ θα μπορούσε να δέχεται ασθενείς covid και να αξιολογούνται προκειμένου να αποφορτίζονται τα δημόσια νοσοκομεία, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Επιπλέον η προσπάθεια της κυβέρνησης για διατίμηση των τεστ, είχε μικρά αποτελέσματα, μπροστά στις έντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών των ιδιωτικών κέντρων,    

 

ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΑΣΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ;

Είναι κοινό μυστικό ότι τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης σήμερα δέχονται μεγάλο όγκο επισκέψεων ασθενών και μη, οι οποίοι δεν μπορούν ή και δεν θέλουν ( κυρίως λόγω φόβου ) να πάνε σε δημόσια κέντρα υγείας ή νοσοκομεία. Με τον τρόπο αυτό βέβαια επιβαρύνονται οι ίδιοι οικονομικά και επιφορτίζουν με επιπρόσθετες δαπάνες τον ΕΟΠΥΥ. Και στην δευτεροβάθμια περίθαλψη, όπου πολλά δημόσια νοσοκομεία φέρουν όλο το βάρος των χιλιάδων ασθενών covid και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες άλλων ασθενών, με συνήθεις ασθένειες και αναγκάζονται να μην προχωρούν σε τακτικά χειρουργεία. Εξαναγκάζοντας έτσι μαζικά πλέον ασθενείς να απευθύνονται σε ιδιωτικές κλινικές, πληρώνοντας από την τσέπη τους ή στην καλύτερη περίπτωση μέσω του ΕΟΠΥΥ.  

 

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, μέσα στην πανδημία, δίνεται η δυνατότητα για ραγδαία αύξηση των κερδών των ιδιοκτητών, κλινικαρχών και των επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι με τη σειρά τους προφανώς και δεν έχουν κανέναν λόγο να εμπλακούν στη μαζική περίθαλψη ασθενών covid, παρότι η αγαθή κυβέρνηση της ΝΔ κοστολόγησε κάθε επιταγμένο ιδιωτικό κρεβάτι ΜΕΘ στα 1.500,00 ευρώ ημερησίως.  Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να έρθει σε σύγκρουση με τα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της υγείας, κάτι τέτοιο άλλωστε, θα υπερέβαινε τα ταξικά συμφέροντα που επιλέγει να διαχειριστεί και να υπηρετήσει.  

 

Δεν μπορούμε λοιπόν να έχουμε αυταπάτες. Μόνο ένα δυναμικό υγειονομικό και λαϊκό κίνημα θα μπορούσε να επιβάλει λύσεις που θα σώσουν τον λαό από την πανδημία. Με αιτήματα, μεταξύ άλλων, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, τόσο στην πρωτοβάθμια περίθαλψη όσο και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, χωρίς αποζημίωση. Με κεντρικό σχεδιασμό μέσω ΕΣΥ, διαφορετικά οι αριθμοί και τα ποσοστά νοσούντων, διασωληνωμένων και θανάτων θα αυξάνονται με μαθηματική ακρίβεια, και οι άνθρωποι δεν είμαστε μόνοι αριθμοί.  

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ