21.1 C
Athens
Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φεστιβάλ για το νερό & τα κοινά αγαθά

23 & 24 Μαΐου 2025 – Πεδίο του Άρεως (Πλατεία Πρωτομαγιάς)

Το νερό είναι πηγή ζωής!

Να μη γίνει το νερό σα το ρεύμα ακριβό!

Στη σημερινή πραγματικότητα τα κοινά αγαθά και τα κοινωνικά δικαιώματα, όπως το ρεύμα, τα ΜΜΜ, η διαχείριση αποβλήτων, η υγεία, η παιδεία, οι δημόσιοι χώροι, η θάλασσα, τα δάση ακόμα και το νερό παραδίδονται σε ιδιωτικές εταιρείες. Οι μνημονιακές κυβερνήσεις παρέδωσαν δυο φορές ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στα ιδιωτικά ταμεία εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της χώρας (ΤΑΙΠΕΔ, Υπερταμείο). Το κίνημα όμως των πολιτών και των εργαζομένων κατόρθωσε να πετύχει επανειλημμένες αποφάσεις του ΣτΕ που έκριναν κάθε προσπάθεια για ιδιωτικοποίηση των εκάστοτε κυβερνήσεων αντισυνταγματική.

Η σημερινή όμως κυβέρνηση επιμένει. Έβαλε το νερό στη νέα διευρυμένη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και ως εκ τούτου άνοιξε το δρόμο για να αντιμετωπιστεί το κοινωνικό αυτό αγαθό ως εμπόρευμα. Ιδιωτικοποίηση του νερού με άλλα λόγια, από την πίσω πόρτα. Επιπλέον, αφήνει το φαινόμενο της λειψυδρίας που επιδεινώνεται από την κακοδιαχείριση να εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα, χωρίς να παίρνει έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπισή του. Έτσι, που κάποια στιγμή που το πρόβλημα θα γίνει έντονο και πιεστικό να έρθει το ιδιωτικό κεφάλαιο –με το αζημίωτο βέβαια- να μας σώσει. Για το λόγο αυτό ασκήθηκε εκ νέου αίτηση στο ΣτΕ, αυτή τη φορά για την ακύρωση της της νέας ΚΥΑ τιμολόγησης του νερού. Πλήθος κόσμου, σωματείων, συλλόγων και οργανώσεων βρέθηκε έξω από το ΣτΕ, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό!

Για όλα τα παραπάνω, μια σειρά από περιβαλλοντικές, κινηματικές και συνδικαλιστικές συλλογικότητες αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αντισταθούμε. Σε αυτή την κατεύθυνση διοργανώνουμε το πρώτο «Φεστιβάλ για το Νερό και τα Κοινά Αγαθά» στο Πεδίο του Άρεως (Πλατεία Πρωτομαγιάς) στις 23 και 24 Μαΐου με τη συμμετοχή όλων των συλλογικοτήτων που συμμερίζονται τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας

Στόχος του φεστιβάλ, μέσα από εκδηλώσεις και ανοιχτές συζητήσεις, είναι ο προγραμματισμός της από κοινού αντίστασης των κινημάτων σε όλες τις προσπάθειες για την ιδιωτικοποίηση του νερού ή την διαχείριση των υδάτινων πόρων με στόχο το κέρδος και όχι την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία του περιβάλλοντος. Επιθυμούμε επίσης να δοθεί στα κινήματα για το περιβάλλον και τα κοινωνικά δικαιώματα η ευκαιρία να προβάλουν και να συνομιλήσουν για τα αιτήματα και τους αγώνες τους.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε από ένα τέτοιο φεστιβάλ να απουσιάζει και η μουσική, οπότε το πρόγραμμα θα πλαισιωθεί και από καλλιτέχνες και μουσικούς ώστε να διασκεδάσουμε συλλογικά!

Σας περιμένουμε λοιπόν, όλες κι όλους, στις 23 και 24 Μαΐου 2025 στο «Φεστιβάλ για το Νερό και τα Κοινά Αγαθά» στο Πεδίο του Άρεως (Πλατεία Πρωτομαγιάς)!

Γιατί ο αγώνας για την προστασία του νερού και όλων των δημοσίων αγαθών είναι υπόθεση όλων μας!

***

 

Στο «Φεστιβάλ για το Νερό και τα Κοινά Αγαθά» συμμετέχουν και στηρίζουν οι παρακάτω περιβαλλοντικές, κινηματικές και συνδικαλιστικές συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα:

Αγωνιστική Συσπείρωση Μηχανικών Ομίλου ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ┃Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας┃ΑΡΑΓέΣ Μηχανικών – Παράταξη ΤΕΕ┃Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης┃Δίκτυο Πολιτών Χολαργού – Παπάγου┃Δυτικό Μέτωπο┃Εμείς στο Πεδίον του Άρεως┃ΕΛΜΕ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ – ΖΕΦΥΡΙΟΥ – ΦΥΛΗΣ┃ΕΛΜΕ Β΄ ΑΘΗΝΑΣ┃ΕΛΜΕ Ε ΄ ΑΘΗΝΑΣ┃ΕΟΣΧ Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας┃Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή┃Θάσος – νερό SOS┃Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου ρέματος Ραφήνας┃Κίνηση Πολιτών 6ου διαμερίσματος┃ΚΟΦΙΨΥ Κίνηση Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία┃Λαϊκή συνέλευση Γκύζη-Πολυγώνου┃Το Μυρμήγκι – Στέκι Αλληλεγγύης Κυψέλης┃Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας┃Πολίτες Παγκρατίου για τα Δημόσια Αγαθά και τον Κοινωνικό Έλεγχο┃Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού┃ΡΟΗ, Πολίτες υπέρ των ρεμάτων┃SaveTinos, Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών, συλλογικότητα για την προστασία του νησιού από τις Βιομηχανικές ΑΠΕ┃ΣΕΚΕΣ για Δημόσια ΕΥΔΑΠ στην Υπηρεσία της Κοινωνίας┃Σκασιαρχείο┃Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Ερέτριας, η Μέδουσα┃Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ┃Συντονιστικό Αθήνας για την Ευρυτανία και τα Άγραφα

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ