17.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μια κακοκαιρία που στέλνει τους πολίτες στα δικαστήρια, της Όλγας Μοσχοχωρίτου*


 

ΑΡΚΕΙ «ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ;»

Αυτό που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες έχει αιτίες και πολιτικούς υπεύθυνους. Τα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας, και η ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών, καταδεικνύουν τις ολέθριες συνέπειες της διάλυσης των δημόσιων υπηρεσιών κοινωνικής και πολιτικής προστασίας η οποία συντελέστηκε, κυρίως, στα μνημονιακά χρόνια και συνεχίζεται και σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ. Επίσης, είναι συνέπεια της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, της απόλυτης σχεδόν παράδοσης δημόσιων οργανισμών, επιχειρήσεων, εθνικών οδών κτλ. στα ιδιωτικά συμφέροντα, που εφάρμοσαν με απόλυτη συνέπεια όλες οι έως τώρα οι κυβερνήσεις .

Η απραγία βαρύνει εξ ίσου τη λεγόμενη ιδιωτική πρωτοβουλία (Αττική οδός, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενέργεια κτλ.), όσο και την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και τα αρμόδια Υπουργεία.
Για το φιάσκο ευθύνονται συνολικά, τόσο η Κυβέρνηση όσο και οι εταιρείες, ελληνικές και ξένες που λυμαίνονται τα δημόσια δίκτυα και υποδομές, αποκερδαίνοντας δισεκατομμύρια, ενώ την κρίσιμη στιγμή δεν τηρούν ούτε τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις των συμβολαίων τους.

 

Σε ότι αφορά στην Αττική Οδό και την ταλαιπωρία λόγω εγκλωβισμού χιλιάδων πολιτών μέσα στο κρύο επί δεκάδες ώρες θα ήταν χρήσιμο να επισημάνουμε τα εξής:

– Η Αττική Οδός κατασκευάστηκε, κυρίως, με χρηματοδότηση του Δημοσίου, δηλαδή των Ελλήνων πολιτών.

-Λόγω των χαριστικών ρυθμίσεων της σύμβασης η εταιρεία ζήτησε και έλαβε αποζημίωση από το Δημόσιο δεκάδων εκατομμυρίων, λόγω μειωμένης διέλευσης οδηγών κατά την διάρκεια της καραντίνας, όπως επίσης ζήτησε αποζημίωση λόγω των ρυθμίσεων των Υπουργείων για την Αττική Οδό κατά την διάρκεια των ημερών της περσινής χιονόπτωσης.

Επομένως η πολυδιαφημισμένη αποζημίωση των 2.000 ευρώ σε όσους εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό είναι εμπαιγμός.

Φυσικά με βάση το νόμο οι «καταναλωτές», ήτοι ο κάθε επιβάτης ξεχωριστά, έχουν τη δυνατότητα να αξιώσουν αποζημίωση για ηθική βλάβη και υλικές ζημίες τόσο με αστική Αγωγή που στηρίζεται στις διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί «προσβολής της προσωπικότητας» (άρθρο 57 επ., του Α.Κ) και στις διατάξεις περί Αδικοπραξιών (αρθ. 914, επ., ΑΚ), καθώς επίσης και να καταθέσει μήνυση με βάση το άρθρο 306 ΠΚ που αφορά στην τέλεση του αδικήματος της έκθεσης σε κίνδυνο προσώπου από αυτόν που έχει την υποχρέωση να τον προστατεύει και αντ’ αυτού τον καθιστά αβοήθητο.

Εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση έχει και το άρθρο 290 του ΠΚ περί της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών.

Οι Αγωγές και οι μηνύσεις σ’ αυτήν την περίπτωση στρέφονται κατά της αναδόχου παραχωρησιούχο εταιρεία με την επωνυμία ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΕ καθώς και την εταιρεία με την επωνυμία ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΕ., η οποία εκμεταλλεύεται την Αττική οδό με βάση το ν. 2445/1996.

Στην σύμβαση παραχώρησης προβλέπεται ότι ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να εξασφαλίζει την ασφαλή, εύρυθμη και σε υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης λειτουργία της οδού .
(Ν2445/96, ΦΕΚ 274/Α΄/1996 – ΠΔ 3/98, ΦΕΚ 14/Α΄/1998 – ΠΔ 75/99, ΦΕΚ 88/Α΄/1999 – ΠΔ 4/2008 – ΦΕΚ 13/Α΄/2008 και ΠΔ 35/2008 – ΦΕΚ 60/Α΄/2008)».

Επίσης, οι πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν εγκλωβισμένοι σε δρόμους και λεωφόρους ευθύνης του Δημοσίου, έχουν τη δυνατότητα να αξιώσουν οικονομική ενίσχυση για την άμβλυνση των συνεπειών της ηθικής και υλικής ταλαιπωρίας που υπέστησαν, από το Δημόσιο (όπως ήδη έχει προβλεφθεί στο παρελθόν με βάσει το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού με την κωδική ονομασία «ΒΟΡΕΑΣ»).

Σε ό,τι αφορά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, (για τον εγκλωβισμό και τον τραυματισμό των πολιτών που βρέθηκαν σε συρμό της εταιρείας στη Λειβαδιά και υπέστησαν το εκεί ατύχημα και τις ματαιώσεις προγραμματισμένων δρομολογίων) το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για τη δυνατότητα αξίωσης αποζημίωσης ή αποκατάστασης βλαβών από κατάργηση δρομολογίου, είναι ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1371/2007 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑÏΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 23ης Οκτωβρίου 2007 σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επιβατών σιδηροδρομικών γραμμών».

Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το νομικό πλαίσιο που οι πολίτες μπορούν να αξιοποιήσουν προκειμένου να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στα ελληνικά δικαστήρια.
Όμως μην έχουμε αυταπάτες. Εάν δεν διεκδικήσουμε σθεναρά και στους δρόμους να επιστρέψουν όλες οι μεταφορές, οι υποδομές, οι λεωφόροι και η ενέργεια στον έλεγχο του δημοσίου και της κοινωνίας, θα παραμένουμε έρμαια των κερδοσκοπικών τους πρακτικών.

*Δικηγόρος, μέλος της παράταξης στο ΔΣΑ, Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή

 

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ