Εκτύπωση Σελίδας

Ένας εισαγγελέας εναντίον του δικαίου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Κυριακή, 05 Μαϊος 2019 10:03 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ένας εισαγγελέας εναντίον του δικαίου

 

Απεργία πείνας ξεκίνησε ο Δημήτρης Κουφοντίνας μετά τη διαφωνία του εισαγγελέα των φυλακών Κασσαβέτειας Βόλου να του χορηγηθεί άδεια.

Ο εισαγγελέας διαφώνησε με τον διευθυντή και την κοινωνική λειτουργό της φυλακής. Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναγνώρισε ότι πληρούνται οι όροι και θεμελιώνεται το δικαίωμα του κρατούμενου να πάρει άδεια, όμως επικαλέστηκε «λόγους ουσίας». Συγκεκριμένα, φέρεται να αναφέρθηκε στη φράση «το κόκκινο νήμα της αντίστασης», που είχε χρησιμοποιήσει ο Κουφοντίνας σε παλαιότερη δήλωσή του, εκφράζοντας έντονο προβληματισμό για το νόημά της.

Μετά τη διαφωνία του εισαγγελέα, η ευθύνη της απόφασης περνά στο Δικαστικό Συμβούλιο, όπως είχε γίνει και τον περασμένο Φεβρουάριο οπότε και τελικά δεν εγκρίθηκε η αίτηση του Κουφοντίνα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο Κουφοντίνας είχε λάβει ήδη έξι άδειες, διήμερες ή τετραήμερες.

Ο Κουφοντίνας, όπως και οι υπόλοιποι κρατούμενοι που εκτίουν ποινή για τη συμμετοχή τους στην 17Ν, καταδικασμένοι από ένα δικαστήριο που αρνήθηκε θεμελιώδεις κατακτήσεις του δικαίου, βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο των πολιτικών τους αντιπάλων. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο αμερικανικός παράγοντας και οι άνθρωποί τους στο δικαστικό σύστημα θέλουν να σαπίσουν στη φυλακή και τους αρνούνται κάθε δικαίωμα.

 

Οι Αμερικανοί καταδικάζουν τις άδειες

Η αμερικανική πλευρά παρακολουθεί στενά τη μεταχείριση του Κουφοντίνα από το ελληνικό κράτος. Σχολιάζοντας τη μεταγωγή του στις αγροτικές φυλακές Βόλου, τον Αύγουστο του 2018, η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Χέδερ Νάουερτ, ανέφερε:

«Μάθαμε από τα Μέσα Ενημέρωσης ότι ο καταδικασμένος τρομοκράτης Δημήτρης Κουφοντίνας μεταφέρθηκε από μια φυλακή υψίστης ασφαλείας σε μια – όπως ονομάζεται – “ανοιχτή” αγροτική φυλακή υπό χαλαρότερους περιορισμούς και με δυνατότητα μείωσης της ποινής του. Ο Κουφοντίνας καταδικάστηκε για 11 δολοφονίες, μεταξύ αυτών και μελών του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας. Δεν έδειξε μεταμέλεια και συνεχίζει να εμπνέει την επόμενη γενιά τρομοκρατών. Καταδικάζουμε τις άδειες ή οποιαδήποτε ελάφρυνση της φυλάκισής του με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο».

 

Ίση μεταχείριση των κρατουμένων χωρίς ιδεολογικά κριτήρια

Όπως το δικαστήριο που τους καταδίκασε, έτσι και οι δικαστικοί λειτουργοί που αρνούνται το δικαίωμά τους να λαμβάνουν άδειες, λειτουργούν εκτός των κεκτημένων του νομικού πολιτισμού και του δικαίου. Μεταχειρίζονται τον Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά και τον καταδικασμένο ως αρχηγό της οργάνωσης Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, ο οποίος είναι ο μόνος κρατούμενος της 17Ν που δεν έχει λάβει ποτέ άδεια, σαν πολιτικούς αντιπάλους με όρους εκδικητικότητας.

Πρέπει να είναι σαφές: Παραβιάζουν προκλητικά το πνεύμα και το γράμμα του νόμου, και ρυθμίζουν τα δικαιώματα των κρατουμένων με βάση την πολιτική και ιδεολογική τους τοποθέτηση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το δικαστήριο που δίκασε τα μέλη της 17Ν επιφύλαξε ευνοϊκή μεταχείριση σε όσους βοήθησαν να καταδικαστούν οι εμβληματικοί κατηγορούμενοι, υποβαθμίζοντας τον ρόλο τους μέσα στην οργάνωση. Η άνιση μεταχείριση των κατηγορουμένων ήταν το προοίμιο για την άνιση μεταχείριση των κρατουμένων.

Απέναντι στις πολιτικές και στους χειρισμούς του κράτους, χρειάζεται ένα κίνημα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των κρατουμένων, ένα κίνημα περιφρούρησης των κατακτήσεων του νομικού πολιτισμού, χωρίς αστερίσκους και ιδεολογικά κριτήρια. Η έκφραση αλληλεγγύης στο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα σημαίνει κατηγορηματική καταδίκη των αυταρχικών πρακτικών, καταδίκη της ιδεολογικής μεταχείρισης των κρατουμένων.

 

 

Αναγνώστηκε 1608 φορές Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2020 23:08
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ