27.5 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκλογές για ινφλουένσερς και η ψήφος του κόσμου του αγώνα, του Νίκου Γουρλά

Παράξενες τούτες οι εκλογές. Πρέπει να είναι, ενδεχομένως, οι μοναδικές εκλογές που δεν κρίνεται το απολύτως τίποτα, για το αστικό πολιτικό σύστημα. Ακόμα και η άνοδος της ακροδεξιάς αντιμετωπίζεται σχεδόν με αδιαφορία από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, ενώ για την ΝΔ είναι γνωστό ότι όλη η ακροδεξιά πανσπερμία σε γενικές γραμμές βρίσκεται στην Δεξιά πολυκατοικία και στα δύσκολα θα συντρέξει φυσικά.

Όμως αυτές οι εκλογές έχουν ένα ακόμα ξεχωριστό χαρακτήρα. Είναι οι εκλογές που γίνονται με όρους TikTok. Δεν εννοώ εδώ την δυνατότητα και το δικαίωμα του κάθε κόμματος να το χρησιμοποίει ως μέσο, αλλά με όρους κουλτούρας Tik Tok.

@kyriakosmitsotakis_

Αυτό το βίντεο είναι ο ορισμός του «Watch till the end» #ekloges2023 #BTS #SeasonFinale #KyriakosMitsotakis

♬ original sound – Kyriakos Mitsotakis

Ατάκες εξυπνούτσικες, προβολή των προσώπων στο τι κάνουν στην ιδιωτική τους ζωή, χοντράδες και τοξικότητα «για να τις καταλαβαίνει ο κόσμος» αυτοααναφιρικότητα του τίποτε, ντυσιματάκια σινιέ και αντιπαραθέσεις που θυμίζουν τσακωμούς τράπερ με επαναλαμβανόμενα μονότονα επιχειρήματα όπως βλέπουμε στην αντιπαράθεση για το πόθεν έσχες Μητσοτάκη – Κασσελάκη – Άδωνη όταν είναι εμφανές ότι και οι τρεις έχουν λερωμένη τη φωλιά τους.

Τόσο ο Μητσοτάκης όσο και ο Κασσελάκης δεν επιδιώκουν να δώσουν την μάχη ως πολιτικοί αρχηγοί που συγκρούονται υπερασπιζόμενοι το πρόγραμμα και την ιδεολογία τους (αυτό το κάνουν παρεμπιπτόντως και μερικώς ), αλλά μάλλον σαν ινφλουένσερς.

Εδώ πρέπει να αναγνωρίσουμε στον Κασσελάκη ότι με την εμφάνιση του με το «είμαι ο Στέφανος και έχω κάτι να σας πω» επίσπευσε την διαδικασία «ινφλουενσεροποίησης» των εκλογών. Πολύ περισσότερο αν σκεφτούμε πώς μέσα σε δυο μήνες κατόρθωσε να εκλέγει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

@skasselakis

Σας αρέσει η ζωή που ζείτε; Πάρτε τη ζωή στα χέρια σας ΤΩΡΑ!

♬ πρωτότυπος ήχος – Stefanos Kasselakis

Δεν φαίνεται να είναι τυχαίο που βρήκε πολλούς μιμητές με πρώτον από όλους το Μητσοτάκη που χρησιμοποίησε από τον Πινάτ μέχρι τα παπούτσια με το λογότυπο της ΝΔ. Αλλά και την εκ βάθους καρδιάς εξομολόγηση ότι ήταν σε τέτοια οικονομική «ένδεια» η οικογένεια του που πούλησε ακίνητο για να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

Το μήνυμα το πήραν γρήγορα και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές αφού διαπίστωσαν πως βάιραλ δεν γίνονται οι ομιλίες τους σε συγκεντρώσεις, αλλά στιγμιότυπα από οικογενειακές στιγμές, την ώρα της δουλειάς τους, πλακίτσες και τρυφερές στιγμές με τα σκυλάκια τους, αλλά και συμπαθητικές προσωπικές εξομολογήσεις από το οικογενειακό τους περιβάλλον, πόσο καλές μανούλες είναι και διάφορα άλλα.

Η ινφλουενσεροποίηση των εκλογών αποτυπώνεται ολοκάθαρα στις επιλογές των υποψήφιων ευρωβουλευτών. Διάφοροι τηλεειδικοί, σελέμπριτις, ποδοσφαιριστές, ηθοποιοί, τηλεπαρουσιαστές-ες και περσόνες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, καταλαμβάνουν περίοπτες θέσεις στα ευρωψηφοδέλτια ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Δημιουργούν έτσι την εντύπωση ότι κριτήριο της επιλογής τους δεν ήταν έστω η όποια μικρή τους ενασχόληση με τα κοινά και την πολιτική, η όποια στοιχειώδη σχέση τους με την ιδεολογία του κόμματος που μπαίνουν στα ψηφοδέλτια του, αλλά το πόσο γνωστοί είναι στο κοινό.

Ακροατήριο να έχουν και ας είναι άσχετοι με την πολιτική, διάσημος να είναι και ας έβριζε το κόμμα κάποια εποχή. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ελεονώρας Μελέτη που τώρα, ως υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ, θέλει να αγωνιστεί για τα δικαιώματα των γυναικών αλλά παλιότερα έβρισκε πολύ ελκυστικό και γοητευτικό τον ναζί φυλακισμένο Ηλία Κασιδιάρη. Αλλά και των Πύρο Δήμα, τον Ζαγοράκη που ακόμα και όταν ήταν εκλεγμένοι στο προηγούμενο κόμμα τους το έργο που παρουσίασαν ήταν από ελάχιστο ως ανύπαρκτο. Παρόλα αυτά τους βάζουν γιατί προφανώς το μόνο που δεν τους ενδιαφέρει  είναι το τι θα κάνουν αν εκλεγούν ευρωβουλευτές.

Όλοι αυτοί φυσικά δεν έχουν καμία επαφή ούτε με τα λαϊκά προβλήματα, ούτε με τα ζόρια που τραβάει ο λαϊκός κόσμος. Τους κάνει ο επικοινωνιολόγος του κόμματος κάποια ταχύρρυθμα μαθήματα «ενσυναίσθησης» που τα παπαγαλίζουν τσάτρα πάτρα και …νάτος νάτος ο ευρωβουλευτής ο βαρβάτος

@parapolitika

Η Μαρία – Ωραιοζήλη Κουτσουπιά, δικηγόρος και υποψήφια Ευρωβουλευτής ΝΔ, μας συστήνει τη μικρή Ωραιοζήλη στην Κω, όταν υιοθέτησε ένα γατάκι. @oraiozili.koutsoupia #parapolitikagr #tiktokgreece #greece #europe #myeurope

♬ πρωτότυπος ήχος – Parapolitika.gr – Parapolitika.gr

Έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον ακόμα το πώς Μητσοτάκης – Κασσελάκης προσπαθούν να προσεγγίσουν τα λεγόμενα μη κομματικά ακροατήρια σε συγκεντρώσεις και περιοδείες χρησιμοποιώντας ακριβώς τις ιδέες πρακτικές με αυτές γνωστών ΤικΤόκερς.

Ο Κασσελάκης για παράδειγμα δεν ξεκίνησε την ομιλία του στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ για το τι κρίνεται σε αυτές τις εκλογές, αλλά μιλώντας για τον εαυτό του. «Από τα πρώτα χρόνια στην Αμερική, ανάμεσα σε διαβάσματα, πτυχία και σκληρή δουλειά στην πιο ανταγωνιστική αγορά του κόσμου, εγώ κοίταζα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Με τον κρυφό πόθο να γυρίσω στην πατρίδα μου. Και να προσφέρω ό,τι μπορώ στους συμπατριώτες μου. Δεν ήξερα το πώς. Δεν ήμουν πολιτικός. Ήξερα όμως το γιατί. Γιατί εδώ είναι τα πιο καθαρά βλέμματα που έχω δει στη ζωή μου».

Δείτε πως καμαρώνει ότι δεν είχε καμία σχέση με την πολιτική.

Δείτε πως προσπαθεί να γίνει συμπαθής προβάλλοντας το στερεότυπο του νέου που κοίταξε τις σπουδές του και την καριέρα του και κάποια στιγμή αφού έγινε επιτυχημένος είπε να πάει να βοηθήσει τους ιθαγενείς της πατρίδας του.

Δείτε πως κολακεύει εκείνες τις καθυστερημένες συνειδήσεις που «δεν ασχολούνται με την πολιτική γιατί είναι βρώμικη».

Δείτε την απόσταση που έχει από τον λαϊκό κόσμο που ακόμα και η εμφάνιση του στην εξέδρα της συγκέντρωσης με το μπλε κουστούμι και την ροζ γραβάτα, δείχνει ότι δεν έχει καμιά επαφή με αυτόν. Να σημειώσουμε ότι μέχρι τώρα κανένας πολιτικός αρχηγός δεν έχει κάνει εμφάνιση με κουστούμι και γραβάτα σε κεντρική προεκλογική συγκέντρωση. Προφανώς αυτό γίνεται «όπως Αμερική» η όπως στην ετήσια συνέλευση των μετόχων κάποιας πολυεθνικής και να δείτε που και άλλοι θα τον μιμηθούν.

Όμως ότι και να κάνουν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλα κόμματα – δορυφόροι του πολιτικού συστήματος αυτό που υποτίθεται ότι επιδιώκουν, δηλαδή να πάει ο κόσμος να ψηφίσει, δεν θα τους βγει. Θα αποτύχουν. Η αποχή, όπως προβλέπεται, θα είναι ακόμα μεγαλύτερη  και από αυτή των δημοτικών εκλογών. Αυτό δείχνει ότι ο λαϊκός κόσμος δεν βρίσκει τον λόγο για να πάει να ψηφίσει. Παραμένει παγερά αδιάφορος στα τερτίπια των αρχηγίσκων αφού γνωρίζουν από την ίδια τους την πείρα τόσο από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με το 41% Μητσοτάκη η ζωή του χειροτέρευσε ακόμα περισσότερο Όμως η αποχή δεν φαίνεται να βλάπτει τα κόμματα του πολιτικού συστήματος. Το αντίθετο μάλιστα.

Αυτή η συνθήκη αφορά και τμήματα του αγωνιζόμενου κόσμου που απογοητευμένος από τις δυσκολίες που υπάρχουν στο μαζικό κίνημα, τον κατακερματισμό της αντικαπιταλιστικής και κομουνιστικής αριστεράς, σκέπτεται ακόμα και να μην πάει να ψηφίσει.

Θα πρέπει να δώσουμε μάχη για να αλλάξει γνώμη αυτός ο κόσμος γιατί στα ευρωψηφοδέλτια των δυνάμεων της κομουνιστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς συμμετέχουν αγωνιστές που έχουν βάλει το κεφάλι τους στο …ντορβά.

Είναι άνθρωποι καταξιωμένοι στον αγώνα και τις συγκρούσεις στους χώρους δουλειάς, εκλεγμένοι συνδικαλιστές που καθημερινά δίνουν μάχες με την εργοδοσία.

Είναι νοσοκομειακοί γιατροί που έδωσαν την μάχη στην πανδημία για να σωθεί ο λαός που και σήμερα δίνουν την μάχη για να μην ιδιωτικοποιηθεί το ΕΣΥ.

Είναι δάσκαλοι και καθηγητές που συγκρούστηκαν με την κυβέρνηση για δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Είναι φοιτητές που έβγαιναν καθημερινά στους δρόμους για να μην περάσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Είναι αγωνιστές που συμμετέχουν σε αντιιμπεριαλιστικές πρωτοβουλίες για την ήττα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και αλλού.

Είναι αγωνιστές στις γειτονιές που υπερασπίστηκαν τα σπίτια του κόσμου από τους πλειστηριασμούς που το πλήρωσαν με συλλήψεις και δίκες.

Είναι πρωτοπόροι κομμουνιστές που έχουν συμβάλλει στην αναγκαία αναγέννηση του κομμουνιστικού κινήματος στην ανάπτυξη της πάλης για την αντικαπιταλιστική έξοδο από την ΕΕ και την ανατροπή των πολιτικών της.

Ψήφο λοιπόν στις δυνάμεις της κομουνιστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς που παλεύουν για έξοδο από την ΕΕ για να έχουν ελπίδα οι αυριανοί αγώνες και οι συγκρούσεις που έρχονται.

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ