9 C
Athens
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκτεθειμένοι ανεπανόρθωτα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές υγείας οι χρόνια πάσχοντες, της Ελένης Μπαρμπαλιά

 

Η κατάσταση για τους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις μπορεί να κριθεί απελπιστική. Η πραγματικότητα που ζούμε μέσα στα δημόσια νοσοκομεία ξεπερνάει και την πιο νοσηρή φαντασία. Μόνο που η φαντασία των κυβερνητικών στελεχών και αρμοδίων προέδρων, διοικητών καταλήγει σε ένα διαρκές ψέμα.

Χρόνια πάσχοντες διαβητικοί, αιμοκαθαρόμενοι, θαλασσαιμικοί, αιμορροφιλικοί αντιμετωπίζουν ο καθένας από το μετερίζι της χρόνιας πάθησης τους τις ελλείψεις ιατρικού νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, μην γνωρίζοντας αν ή πόσο αλώβητοι θα βγουν από την πανδημία covid -19.

 

Την ζοφερή πραγματικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας έρχονται να επιβεβαιώσουν και μελέτες* όπως αυτή δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Medical Journal, στην οποία συμμετέχουν τρανταχτά ονόματα, όπως ο Timothy Hanna (Cancer Research Institute at Queen’s University), ο Richard Sullivan (Institute of Cancer Policy, King’s College) και πολλοί άλλοι.

 

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην αρχή της μελέτης επισημαίνεται το γεγονός ότι η πανδημία covid-19 έχει δραματική επίπτωση στην υγεία σε διεθνές επίπεδο, ιδίως σε χώρες με δημογραφικό πρόβλημα και με πληθυσμούς γερασμένους και με σημαντικές συννοσηρότητες. Τονίζεται, επίσης, η ελάχιστη προσοχή που έχει δοθεί στον έμμεσο αντίκτυπο που έχει επιφέρει η πανδημία σε φλέγοντα θέματα υγείας, όπως στην αύξηση των περιστατικών καρκίνου, που προκαλούν τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού SARS-Cov-2. Μετά το πρώτο κύμα νοσοκομειακής περίθαλψης covid-19 και θνησιμότητας από τον Μάρτιο και μετά, μια σειρά αλληλοσυνδεόμενων εμποδίων στην έγκαιρη πρόσβαση, διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου έχει γίνει εμφανής. Kάθετη είναι η μείωση του αριθμού παραπομπών από την πρωτοβάθμια περίθαλψη και σημαντικές οι καθυστερήσεις στη διάγνωση, λόγω διακοπής της κανονικής λειτουργίας των διαγνωστικών υπηρεσιών όλων των βαθμίδων. Πρόσφατη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, προέβλεψε ότι για τέσσερις κοινούς τύπους καρκίνου (καρκίνος του μαστού, του εντέρου, του πνεύμονα και του οισοφάγου), οι καθυστερήσεις στη διάγνωση λόγω της πανδημίας covid-19 θα οδηγήσουν σε περίπου 3.500 θανάτους καρκίνου που άλλως θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

 

Ας αναλογιστούμε και ας μεταφέρουμε αυτή τη μελέτη στην Ελλάδα, που το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας είχε αποδεκατιστεί, αρχής γενομένης από τους υπουργούς υγείας, οι οποίοι άρχισαν το ξήλωμα των ιατρείων ΙΚΑ στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ από πάροχο υπηρεσιών υγείας σε αγοραστή.

 

Άλλωστε στην πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ, εκτός των στοιχείων που παρουσιάζουν ουραγό την Ελλάδα στις δαπάνες για την υγεία τον καιρό της Πανδημίας (και προ πανδημίας τα κονδύλια μειώνονταν σταθερά) αναφέρεται και το ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό υγείας που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα**. Στοιχεία που δείχνουν αυτό που γνωρίζουμε καλά στην καθημερινότητα. Οι πολίτες της χώρας μας στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα για τη θεραπεία τους!

 

Η προαναφερόμενη όμως μελέτη έχει και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Αναφέρουν λοιπόν οι ερευνητές: Όμως και αυτά τα στοιχεία της μελέτης δεν λαμβάνουν υπόψη τον αντίκτυπο που έχουν για την υγεία των ασθενών οι καθυστερήσεις στην έναρξη της θεραπείας ή οι συνεχείς αλλαγές στα προγράμματα θεραπείας. Για παράδειγμα, έχουν αυξηθεί δραματικά οι καθυστερήσεις για ογκολογικές χειρουργικές επεμβάσεις, λόγω των μέτρων. Μελέτη γιατρών στην επαρχία Οντάριο του Καναδά αποκαλύπτει ότι θα χρειαστούν 14 εβδομάδες για να καλυφθούν οι καθυστερήσεις στα επείγοντα χειρουργεία που έμειναν πίσω λόγω πανδημίας, ενώ για να καλυφθούν και τα προγραμματισμένα περιστατικά απαιτούνται 84 εβδομάδες!

 

Ας μην κουράσουμε άλλο περί μελετών κι ερευνών που ψάχνουμε, διάολε (γιατί αν γνωρίζεις είναι καλύτερα από να είσαι αιθεροβάμων) κάποιοι ασθενείς οι οποίοι μπαινοβγαίνουμε μέρα παρά μέρα στα νοσοκομεία για τη χορήγηση θεραπευτικής αγωγής όπως, μεταγγίσεις αίματος, αιμοκάθαρση, χημειοθεραπείες κ.α.

 

Ο κίνδυνος αύξησης θνησιμότητας από χρόνιες παθήσεις αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) αυτό δηλαδή που βιώνουμε όλοι οι χρόνια πάσχοντες με το απαράδεκτο κλείσιμο των μονάδων παρακολούθησής μας (π.χ. Διαβητολογικά Κέντρα/Ιατρεία) στο α΄ κύμα πανδημίας. Ο ΙΣΑ καλεί τους ιδιώτες γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να παραμείνουν συνεπείς και να διατηρήσουν απρόσκοπτη τη λειτουργία των ιατρείων τους τηρώντας αυστηρά μέτρα προφύλαξης, για να προστατέψουν τους ασθενείς και να συμβάλλουν παράλληλα στην αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων για να μην ατονήσει η παρακολούθηση των ασθενών που πάσχουν από χρόνιες νόσους, αλλά δεν αναφέρει το δυσβάστακτο κόστος λειτουργίας των μικρών ιδιωτικών ιατρείων (δε είναι δα όλοι μεγαλογιατροί με πισίνες) σε καιρό πανδημίας ούτε την αδυναμία των φτωχών στην πλειονότητά τους χρονίως πασχόντων να απευθυνθούν σε ιδιώτες γιατρούς.

 

Στον καιρό της πανδημίας οι φωνές των χρονίως πασχόντων πληθαίνουν για την αποδιοργάνωση των δημοσίων μονάδων παρακολούθησής τους, που λειτουργούν στο δευτεροβάθμιο σύστημα υγείας και δεν μπορούν να υποκατασταθούν ούτε από την πρωτοβάθμια περίθαλψη ούτε από ιδιώτες γιατρούς.

 

Η οριακή κατάσταση του ΕΣΥ είναι γνωστή πλέον με το υγειονομικό προσωπικό να βρίσκεται εκτεθειμένο στην πανδημία και τις κλινικές του Ευαγγελισμού (γναθοχειρουργική, ορθοπεδική κ.λπ.) και άλλων νοσοκομείων να κλείνουν η μία μετά την άλλη είτε γιατί υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού μεταξύ των ασθενών ή του υγειονομικού προσωπικού είτε γιατί μετατρέπονται σε κλινικές της νόσου covid-19.

 

Ο ευαίσθητος τομέας της μεταμόσχευσης δεν έμεινε αλώβητος από τους εγκληματικά λανθασμένους χειρισμούς των ταγών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η μετακίνηση και η εν συνεχεία συγχώνευση της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων στην Ε΄ Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία Covid-19, κινητοποίησε Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος «ΗΠΑΡxω» και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (ΠΟΝ), οι οποίοι κατήγγειλαν τις τεράστιες συνέπειες που θα έχει αυτή η ενέργεια τόσο στη μεταμοσχευτική διαδικασία όσο και στην νοσηλεία των μεταμοσχευμένων ασθενών.

 

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Λέσβου Στρατής Σαμιώτης στον τοπικό Τύπο αποτυπώνει με σκληρή γλώσσα την απελπιστική κατάσταση που ζουν οι αιμοκαθαρόμενοι φτάνοντας στο σημείο να καλεί τα μέλη του συλλόγου… «να φύγουν για να σωθούν»! Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (Μ.Τ.Ν) στο «Βοστάνειο» νοσοκομείο παραμένει υποβαθμισμένη και λειτουργεί με ένα γιατρό ειδικότητας Νεφρολογίας, αφού η Διοίκηση του Ιδρύματος δεν έχει καταφέρει να καλύψει έστω τη μία από τις δύο θέσεις που έμειναν κενές και δεν φαίνεται να υπάρχει άμεσα τέτοια προοπτική. Η φτηνή δικαιολογία των αρμοδίων είναι η απροθυμία των γιατρών να καλύψουν θέσεις στα νησιά της χώρας. Πόσο πιο φτηνή να χαρακτηριστεί αυτή η δικαιολογία όταν και οι πέτρες γνωρίζουν τους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ και τα έξοδα μετακίνησης τους σε απομακρυσμένες περιοχές;

 

Ντροπή, ντροπή, ντροπή!

Η κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο παρατηρείται και σε άλλες μονάδες της χώρας. Στην Μ.Τ.Ν του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου οι ελλείψεις είχαν ως αποτέλεσμα να νοσήσουν οι 15 από τους 17 τακτικούς αιμοκαθαρόμενους.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και οι σύλλογοι θαλασσαιμικών ασθενών έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από την αρχή της πανδημίας COVID-19, αφού έχει διογκωθεί το διαχρονικό πρόβλημα της Ελλάδας αναφορικά με τα αποθέματα αίματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Αύγουστο του 2020 συγκεντρώθηκαν μόλις 33.000 μονάδες αίματος, σε αντίθεση με τις 40.000 μονάδες του αντίστοιχου μήνα του 2019. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς που μεταγγίζονται συστηματικά όπως πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία υφίστανται ολοένα και πιο συχνά επ’ αόριστον αναβολές μεταγγίσεων ή υπομεταγγίσεις. Όπως αναφέρει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας οι πάσχοντες που παίρνουν με το σταγονόμετρο το αίμα τίθενται σε πολλαπλό κίνδυνο έκθεσης στο νέο κορωνοϊό, λόγω πιο συχνών επισκέψεων στα νοσηλευτικά ιδρύματα με το φαινόμενο να είναι ιδιαίτερα έντονο στην Αττική.

 

Μεγάλα προβλήματα συναντούν και οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, που αριθμούν κοντά στο 1.000.000. Διαβητικοί που παρακολουθούνται στον Ευαγγελισμό σε ένα από τα μεγαλύτερα Διαβητολογικά Κέντρα αναμένουν από αρχές Οκτωβρίου του 2020 να καλέσουν τον μήνα Νοέμβριο για να κλειστεί το πολυπόθητο ραντεβού τακτικής παρακολούθησής τους τον μήνα Μάρτιο του επόμενου έτους. Οι αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και οι κενές οργανικές θέσεις δημιουργούν τα ίδια προβλήματα σε σειρά Διαβητολογικών Κέντρων και Ιατρείων, όπως στο Τζάνειο, στον Ερυθρό Σταυρό και αλλού. Πριν από λίγες ημέρες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σ.Δ. και ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας έστειλαν κραυγή αγωνίας αναφέροντας τους διαβητικούς ως αόρατους πολίτες για το Υπουργείο Υγείας.

 

Οι τραγικές καταστάσεις που ζουν οι χρόνια πάσχοντες της χώρας δεν έχουν τελειωμό. Εμείς οι άνθρωποι που το νοσοκομείο και οι μονάδες παρακολούθησής μας είναι το δεύτερο σπίτι μας δεν μπορούμε να καταπιούμε αμάσητα τα ψέματα που ακούμε νυχθημερόν από τους ταγούς του συστήματος που εφαρμόζει με τον πιο στυγνό τρόπο νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

 

Έρχεται κι η 3η Δεκέμβρη – Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ημέρα που ο Υπουργός Επικρατείας της Κυβέρνησης κ. Γεραπετρίτης θα βγει με περισσή αναίδεια και θράσος να μας μιλήσει για Εθνικά Σχέδια Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Ο υπουργός που δεν ντράπηκε να πει ότι αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ θα είχαμε περισσότερους θανάτους!

Άλλη μία 3η Δεκέμβρη θα πουλήσουν ψέματα στην αγορά των συνειδήσεων.

 

Η Ελένη Μπαρμπαλιά είναι Πρόεδρος Ε.Ε. ΣΥ.Δ.Α. και μέλος Πανελλήνιου Συλλόγου Νεφροπαθών

 

Πηγές

*Ηλεκτρονική Εφημερίδα Health Daily 10.11.2020

** Άρθρο Λεωνίδα Βατικιώτη: Με ψέματα επιχειρεί να καλύψει η κυβέρνηση την υποχρηματοδότηση της υγείας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ