28.7 C
Athens
Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι κρύβεται πίσω από την αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Ράμα, του Σταμάτη Κυριάκη

 

Κατά την κυβέρνηση Μητσοτάκη η αιτία της αντιπαράθεσης είναι η δίκη Μπελέρη και τα δικαιώματα και οι ελευθερίες της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Αυτό όμως είναι η αφορμή και για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω.

Η πραγματική αιτία βρίσκεται στην ραγδαία και αλματώδη ανάπτυξη της γειτονικής χώρας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βλέπει να δημιουργείται ένας νέος οικονομικός ανταγωνιστής.

Η ανοικοδόμηση και η κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής στην Αλβανία είναι τέτοιας έκτασης που σε μερικά χρόνια τα Τίρανα θα ενωθούν πλήρως με το Δυρράχιο σε μια ενιαία οικιστική περιοχή, κάτι ανάλογο με αυτό που έγινε με την Αθήνα και τον Πειραιά. Οι οικοδομικές άδειες, αν και πανάκριβες, αποτελούν βασικό έσοδο του κράτους.

Το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αλβανίας εκσυγχρονίζεται διαρκώς και είναι απείρως ανώτερο από το ανάλογο της Κέρκυρας η οποία βρίσκεται για δεκαετίες υπό τουριστική εκμετάλλευση. Οι κεντρικοί οδικοί άξονες είναι στο επίπεδο των δικών μας.

Είναι περιττό να υπογραμμίσουμε ότι η ανάπτυξη αυτή οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην σκληρή εργασία των χιλιάδων ξενιτεμένων Αλβανών εργατών στην Ελλάδα, στην Ιταλία και σε άλλες χώρες.

Οι βασικοί τομείς της Αλβανικής οικονομίας , δηλαδή ο τουρισμός και ο αγροτικός τομέας εξελίσσονται και, κατά την λογική της Ελληνικής κυβέρνησης, αποτελούν απειλή. Πέρσι μόνο καταγράφηκε το ρεκόρ των 10 εκατομμυρίων επισκεπτών που επέλεξαν την Αλβανία ως τουριστικό προορισμό.

Στον αγροτικό τομέα και στο μεταναστευτικό με μια ανομολόγητη συμφωνία Μελόνι – Ράμα οι δύο χώρες θα διευκολυνθούν αμοιβαία ως εξής:

Η κυβέρνηση Ράμα θα δώσει την άδεια στην κυβέρνηση της Ιταλίας να χτίσει και να συντηρήσει στην Αλβανία δύο στρατόπεδα μεταναστών, ενώ η κυβέρνηση Μελόνι θα βάλει από την πίσω πόρτα στην ΕΕ τα αγροτικά προϊόντα της Αλβανίας με ετικέτα «Ιταλό-Αλβανικό προϊόν». Έτσι η Αλβανία θα αποφύγει τους δασμούς και τα προϊόντα της θα είναι ανταγωνιστικά στις χώρες της ΕΕ.

Το τουριστικό δόγμα της κυβέρνησης Εντυ Ράμα συμπυκνώνεται στην φράση «Την παρθενιά της Αλβανίας θα την πουλήσουμε ακριβά». Τουτέστιν: Ξενοδοχεία κολοσσοί στα παράλια, μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα, αγροτουριστικές μονάδες, προστασία των υπαρχόντων και δημιουργία νέων εθνικών πάρκων ελεγχόμενης οικοδόμησης. Ακριβώς αυτή είναι η αιτία του πολέμου ανάμεσα στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη και στην κυβέρνηση Έντυ Ράμα.

Η κυβέρνηση Έντυ Ράμα είναι μια «πεφωτισμένη» ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση με «σοσιαλιστικό» προσωνύμιο. Είναι μια κυβέρνηση πιστή στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και είναι βέβαιο ότι στην προσπάθειά της να οικοδομήσει «μια νέα Αλβανία» θα ξεκάνει τους Αλβανούς. Ήδη στην Αλβανία η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ είναι ευθέως ανάλογη με την ακρίβεια στα αντίστοιχα Ελληνικά. Το μόνο που σώζει, προς το παρόν, τα Αλβανικά νοικοκυριά είναι η μετανάστευση και η μικρή οικογενειακή αγροτική παραγωγή που είναι ακόμα ζωντανή.

Η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη χρησιμοποίησε την υπόθεση Μπελέρη για δύο λόγους. Πρώτον, για να σηκώσει στην ΕΕ κλίμα ενάντια στον επίδοξο ανταγωνιστή της και δεύτερο για να πάρει ψήφους από την ακροδεξιά. Ως γνωστόν ο Μπελέρης είναι ακροδεξιός με παρελθόν βεβαρυμμένο. Είναι γνωστός στην Ελλάδα για την υπόθεση μεταφοράς όπλων από την Αλβανία στην Ελλάδα όπου και δικάστηκε.

Προφανώς όταν διαπίστωσε ότι έχουν αλλάξει οι εποχές εγκατέλειψε την προσπάθεια για την δημιουργία του «Δεσποτάτου της Βορείου Ηπείρου» και προσπάθησε να γίνει δήμαρχος Χειμάρας εκφράζοντας το μικροαστικό όνειρο για τον εύκολο πλουτισμό μέσω του τουρισμού και επωφελούμενος από αυτό.

Αυτό ερχόταν σε αντίθεση με τις επιλογές της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Έντυ Ράμα. Έτσι ο Μπελέρης συνελήφθη (δικαίως η αδίκως) κατηγορούμενος για την δωροδοκία κάποιου την παραμονή των εκλογών. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρήκε την ευκαιρία να σηκώσει θέμα δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας της νοτίου Αλβανίας.

Κατά το σενάριο αυτό, η κυβέρνηση Έντυ Ράμα προσπαθεί να εμποδίσει τους (Ελληνικής εθνικότητας) κατοίκους της Χειμάρας από το να νομιμοποιήσουν τις περιουσίες που διεκδικούν δικαστικά.

Από πουθενά όμως δεν προκύπτει ότι η Ελληνική μειονότητα αδικείται η καταπιέζεται.

Μάλιστα, η δικαστική κατοχύρωση των δημοσίων σπιτιών που κατοικούσαν και των δημοσίων κτημάτων που κατείχαν και δούλευαν οι Αλβανοί πολίτες (Αλβανικής ή Ελληνικής εθνότητας) στην εποχή του Ενβέρ Χότζα συνεχίζεται μέσω των δικαστηρίων σε κάθε περιοχή.

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις εξόφθαλμα τραγελαφικές όπου κάποιος μπορεί να διεκδικεί …3.000 στρέμματα παραλίας με χαρτιά από την …Οθωμανική αυτοκρατορία που δεν του μεταβίβασε εγγράφως ποτέ κανείς από τους προγόνους του. Σε τέτοιες περιπτώσεις το (καπιταλιστικό) κράτος και η (νεοφιλελεύθερη) κυβέρνηση του, προφανώς και δεν θα άφηναν τον Δήμαρχο της κάθε περιοχής να γίνει διανομέας, δια μιας υπογραφής, κρατικής περιουσίας τόσο μεγάλης αξίας.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εκμεταλλευτεί ένα, ουσιαστικά ανύπαρκτο θέμα, δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία της Αλβανίας. Το μόνο που ίσως μπορούσε να κάνει ήταν να εκμεταλλευτεί τα ακροδεξιά αντανακλαστικά στην Ελλάδα προκειμένου να συσπειρώσει το κόμμα του. Όπως φάνηκε όμως από τις πρόσφατες ευρωεκλογές ούτε αυτό φαίνεται να το καταφέρνει.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ