Ν. Δαμιανάκης: Η πανδημία φρέναρε προσωρινά την εισβολή ιδιωτών στη δημόσια υγεία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2021 12:39 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(6 ψήφοι)
Ν. Δαμιανάκης: Η πανδημία φρέναρε προσωρινά την εισβολή ιδιωτών στη δημόσια υγεία

 

Πηγή: iNotos.gr

Η πανδημία φρέναρε το 2020 το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης για μαζική εισβολή ιδιωτών στην δημόσια υγεία, ωστόσο με βάση δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, η πολιτική βούληση προς αυτή την κατεύθυνση παραμένει και μάλιστα έντονη.

 

Την άποψη αυτή εξέφρασε ο ψυχολόγος Νίκος Δαμιανάκης, ως μέλος της σχετικά νέας Πρωτοβουλίας για μία Δημόσια Υγεία-Λαϊκό Δικαίωμα-Κοινωνικό Αγαθό, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Star fm 88,4 και στον δημοσιογράφο Άρη Γάρο.

 

Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανάκη η πρόθεση αυτή της κυβέρνησης, για περαιτέρω ενίσχυση της ιδιωτικής υγείας σε βάρος της δημόσιας, εκφράστηκε πολύ πρόσφατα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όταν ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι λειτουργούν περισσότερα περιφερειακά νοσοκομεία από όσα θα έπρεπε και δεν γίνεται να έχουμε τρία νοσοκομεία σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων.

 

Ο κ. Δαμιανάκης υπενθύμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση είχε ανακηρύξει επίσημα το 2020 ως έτος ΣΔΙΤ για την υγεία και είχε ξεκινήσει την πραγματοποίηση ορισμένων συνεδρίων για να προωθήσει το σχέδιό της, αλλά… την πρόλαβε ο κορονοϊός.

 

«Τελικά η πανδημία απέδειξε το ακριβώς αντίθετο από το κυβερνητικό αφήγημα. Απέδειξε δηλαδή ότι ένα υποστελεχωμένο και καταρρακωμένο δημόσιο σύστημα υγείας κατάφερε να σηκώσει όλο το βάρος της πανδημίας. Την ίδια ώρα ο ιδιωτικός τομέας, όχι μόνο δεν είχε συνεισφορά, αλλά αυτό που έκανε ήταν ουσιαστικά να ‘ψαρεύει’ όλα τα υπόλοιπα περιστατικά. Δηλαδή όταν τα νοσοκομεία μετατράπηκαν σε νοσηλευτήρια μιας νόσου, κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να επωφεληθούν από τους ασθενείς με άλλα νοσήματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δαμιανάκης.

 

Κατά τον ίδιο πάντως η εισβολή ιδιωτών στη δημόσια υγεία άρχισε ήδη από το 2000 με το πρόγραμμα «Ψυχαργώς». «Ουσιαστικά από τότε είχαμε την συστηματική υποστελέχωση των δομών δημόσιας υγείας, με ταυτόχρονη αδρή χρηματοδότηση ιδιωτών για να καλύψουν το κενό. Είχαμε δηλαδή στην πράξει ένα outsourcing υπηρεσιών από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα», διαπιστώνει ο κ. Δαμιανάκης.

 

 

Αναγνώστηκε 854 φορές
Νίκος Δαμιανάκης

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.