27.5 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το «Λαϊκό Μέτωπο 2024» απέναντι στην επέλαση της Άκρας Δεξιάς στη Γαλλία, της Αντωνίας Πάνου

 

Το βράδυ της Κυριακής 9 Ιουνίου, μια ώρα μετά την ανακοίνωση της οδυνηρής ήττας της παράταξής του, ο Εμμανουέλ Μακρόν, βύθισε τη γαλλική κοινοβουλευτική ζωή στο άγνωστο, αναγγέλλοντας τη διάλυση της ΧVI εθνοσυνέλευσης.

Η απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αφού η ακροδεξιά κέρδισε σχεδόν το 40% των ψήφων στις ευρωεκλογές της Κυριακής, σηματοδοτεί μια άνευ προηγουμένου καμπή στα πλαίσια της 5ης  Δημοκρατίας. «Είναι η πρώτη φορά που ένας πρόεδρος διαλύει τη Συνέλευση μετά από εκλογές που έχασε το στρατόπεδό του», επισημαίνει η Marie-Anne Cohendet, καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris-I.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος μέχρι τότε είχε μια σχετική πλειοψηφία, υποστήριξε ότι «η Γαλλία έχει ανάγκη μια καθαρή πλειοψηφία για να ενεργήσει με ηρεμία και αρμονία», ενώ εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών  ο Eric Giοtti πρότεινε συνεργασία με την άκρα δεξιά. Ο ίδιος στη συνέχεια κατακεραυνώθηκε από άλλους εκπροσώπους του ιδίου κόμματος.

Η Νέα Λαϊκή  Οικολογική και Κοινωνική Ενότητα έβαλε νερό στο κρασί της προς όφελος του «Λαϊκού Μετώπου»

Μπροστά στην απειλή της κυριαρχίας της άκρας δεξιάς και του Μακρόν, το βράδυ της Δευτέρας 10 Ιούνη , οι οικολόγοι, οι σοσιαλιστές, οι οπαδοί της «Ανυπότακτης Γαλλίας» και οι κομμουνιστές συμφώνησαν κατ’ αρχήν να κατέβουν ως ενιαίος υποψήφιος, παρά τις επίμονες- και πολύ σημαντικές- διαφωνίες.  Συμφώνησαν στη σύμπηξη του «Λαϊκού Μετώπου 2024»! Στη μνήμη  και εμπνεόμενοι από το Λαϊκό Μέτωπο του 1936.

Οι τέσσερις ηγέτες των κύριων πολιτικών σχηματισμών, η οικολόγος Μαρίν Τοντελιέ ο Ολιβιέ Φόρ) (Parti socialiste), ο κομμουνιστής Φαμπιέν Ρουσσέλ και ο (Ανυπότακτη Γαλλία, LFI) εμφανίστηκαν δίπλα-δίπλα για να ανακοινώσουν τη «συγκρότηση ενός νέου Λαϊκού Μετώπου», που θα συγκεντρώνει «όλες τις ανθρωπιστικές, συνεταιριστικές, συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς».

Και αυτό συνέβη επτά μήνες μετά την κατάρρευση της Νέας Λαϊκής Οικολογικής και Κοινωνικής Ενότητας. Τα αριστερά, εντός και εκτός εισαγωγικών κόμματα, κατάφεραν να θέσουν σε χρόνο ρεκόρ τις βάσεις για τις απαρχές μιας συμμαχίας ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου.

Όπως και στις βουλευτικές εκλογές του 2022, τα αριστερά κόμματα υπόσχονται μεταξύ τους «ένα πρόγραμμα ρήξης με το παρελθόν», καθορίζοντας τον οδικό χάρτη για τις πρώτες εκατό ημέρες διακυβέρνησης. Θα παρουσιάσουν «μεμονωμένους υποψηφίους» στον πρώτο γύρο σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Σε σχέση με το 2022, η ανακοίνωση της συμμαχίας έρχεται πριν από τη σύναψη προγραμματικής συμφωνίας.

Προς το παρόν, τα αριστερά κόμματα συμφωνούν κυρίως στο να αποφύγουν τα χειρότερα και να καταστήσουν αυτή τη διάλυση της εθνοσυνέλευσης μια ευκαιρία  αν όχι μια εγγυημένη καταστροφή της  ακροδεξιάς. Επί της ουσίας, βέβαια, οι διαφωνίες εξακολουθούν να υφίστανται. «Όλοι τηρούν τις δικές τους κόκκινες γραμμές».

Η αποφασιστικότητα που επιδεικνύεται καθησυχάζει ήδη πολλά από τα κόμματα που διακηρύττουν την ενότητα. «Δεν μπορούν να υποχωρήσουν τώρα, γιατί ο πρώτος που θα το κάνει θα καταλήξει αποδιοπομπαίος», δήλωσε η Σαντρίν Ρουσώ βουλευτής-οικολόγος.

Ο βαθμός αισιοδοξίας για το κείμενο  συμφωνίας ποικίλλει.

Η Place Publique του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το κόμμα του Ραφαέλ Γκλουκσμάν που έχει υπογράψει την προκαταρκτική συμφωνία, έχει πολύ διαφορετική άποψη. Το βράδυ, η Ωρόρ Λαλούκ συμπρόεδρος του κόμματος που ήταν παρούσα στις συζητήσεις, ξεκαθάρισε στο X ότι η μονογραφή της σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει «συμφωνία, απλώς την έναρξη των συζητήσεων».

Εν τω μεταξύ, προειδοποίησε η βουλευτής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» Κλεμεντίν Ωταίν: «Είμαστε οι μόνοι ικανοί να αποτρέψουμε την καταστροφή». Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε  «να μετατρέψουμε το άθροισμα των αποτελεσμάτων της αριστεράς σε πολιτική δυναμική».

Αν το πετύχει αυτό, η Αριστερά θα έχει εν μέρει ματαιώσει το σχέδιο του Εμμανουέλ Μακρόν που προκήρυξε βουλευτικές εκλογές  ποντάροντας στη διχόνοιά της μετά από μια αδελφοκτόνο εκστρατεία. Για να το πετύχει αυτό, η Ανυπότακτη Γαλλία συμφώνησε  ακόμα και να εγκαταλείψει το «πρόγραμμα Nupes». Η απειλή της ακροδεξιάς και η προοπτική της δυνητικής απώλειας  πολλών εδρών στην Εθνοσυνέλευση φαίνεται να τους έφερε όλους στα συγκαλά τους. Και γρήγορα, ακόμη και αν το παιχνίδι δεν έχει ακόμη κερδηθεί.

Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τώρα για την κατανομή των εκλογικών περιφερειών.

Στις  ευρωεκλογές, η λίστα που συνέταξε ο Ραφαέλ Γκλουκσμάν για την Place Publique και το PS  (Σοσιαλιστικό κόμμα) ήρθε στην πρώτη θέση μεταξύ των αριστερών σχηματισμών (13,8%).

Παράλληλα, η στρατηγική της εκστρατείας του LFI, η οποία συνδύασε  τη δέσμευση στην παλαιστινιακή υπόθεση, τη δέσμευση στη σύγκρουση και τις ριζοσπαστικές αριστερές βάσεις που βασίζονται στην κριτική της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης, επέτρεψε στη Μανόν Ωμπρύ (Ανυπότακτη Γαλλία) να βελτιώσει το αποτέλεσμα που είχε πετύχει πριν από πέντε χρόνια.

Όμως  στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές υπήρξε ισχυρή αντιπαλότητα μεταξύ των δυο αυτών σχηματισμών της αριστεράς.

Και ενώ η πρόταση της ενότητας της αριστεράς τυχαίνει ευρείας συμπαράστασης, τόσο από πληθώρα διανοουμένων και καλλιτεχνών που το δήλωσαν με ανακοινώσεις τύπου,  όσο  και από τη  Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Γαλλίας, η τελευταία διατηρεί επιφυλάξεις απέναντι στον Γκλουκσμάν[1].

Θεωρούμε ότι το πολιτικό ένστικτο της Αριστεράς στη Γαλλία λειτούργησε θετικά μπροστά στη μέγιστη των απειλών. Η πίεση του γαλλικού λαού και η θετική προς το «Λαϊκό Μέτωπο 2024» ετυμηγορία του ας θωρακίσει τη Γαλλία απέναντι στην ύψιστη βαρβαρότητα και ας γίνει φάρος για όλη την Ευρώπη.

Πηγές:  Διαδικτυακή έκδοση Lemonde.fr

[1] Ανακοίνωση της CGT- 10 Ιουνίου 2024

Ενότητα ενάντια στους εχθρούς του Λαού και των Εργατών

«Ο φασισμός δεν είναι το αντίθετο της δημοκρατίας, είναι η εξέλιξή της σε περιόδους κρίσης».

Η στρατηγική του «μόνιμου πραξικοπήματος» είναι εδώ. Ο Εμμανουέλ Μακρόν διαλύει την Εθνοσυνέλευση- οι βουλευτικές εκλογές προκηρύσσονται για τις 30 Ιουνίου και τις 7 Ιουλίου. Η στρατηγική του μόνιμου χάους και της βαρβαρότητας της ασφάλειας θέτει το λαό μας και όλους τους εργαζόμενους σε μεγάλο κίνδυνο.

Περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε ενότητα και προοπτική απέναντι στην επιδίωξη και την ενίσχυση των «μεγάλων μεταρρυθμίσεων», της πρωτοφανούς κοινωνικής βίας (συντάξεις, ασφάλιση ανεργίας, εργασιακός νόμος 2, νόμος για τη δημόσια διοίκηση κ.λπ.), την προώθηση από τα ΜΜΕ ενός Μακρόν 2 στο πρόσωπο του Γκλουκσμάν, την πιθανότητα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μιας κυβέρνησης RN κ.λπ.

«Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος»! Ενάντια στον καπιταλισμό και τον φασισμό, ας μην μείνουμε άπραγοι! Ας προτείνουμε μια ρήξη με τις στρατηγικές του παρελθόντος, ας αναλάβουμε δράση, ιδιαίτερα απεργία, μαζί με τους εργαζόμενους! Ας αναλάβουμε δράση στα συνδικάτα μας και ανάμεσα στο λαό για να βάλουμε τα αιτήματα του κόσμου της εργασίας στην ημερήσια διάταξη, μαζί και ταυτόχρονα!

Ας δημιουργήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στην κυρίαρχη κάστα και τα πολιτικά της κόμματα! Ούτε πανούκλα, ούτε χολέρα, ούτε Μακρόν 1 ή 2, ούτε Λεπέν! Ας χτίσουμε την ελπίδα μέσα από συλλογική και αποφασιστική δράση!

Ας εκτροχιάσουμε αυτές τις εκλογές!

> Κατώτατος μισθός στα 2.000 ευρώ, πλήρεις συντάξεις στα 60

> Κατάργηση των μεταρρυθμίσεων για την ασφάλιση της ανεργίας

> Χαμηλότερες τιμές για το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και τα τρόφιμακ

> Μαζικό σχέδιο για τη βιομηχανία και τις δημόσιες υπηρεσίες

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ