27.5 C
Athens
Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άνετη επικράτηση της Άκρας Δεξιάς στη Γαλλία, ελπίζει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, της Αντωνίας Πάνου

 

Σήμερα το πρωί το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών. Η Εθνική Συσπείρωση με σύμμαχο τον Eric Ciotti, πρόεδρο των Ρεπουμπλικάνων, έλαβε το 33,1% των ψήφων. To Νέο Λαϊκό Μέτωπο, η ένωση της αριστεράς, το 28%, και το Μαζί, ο προεδρικός συνασπισμός το 20%. Οι Ρεπουμπλικάνοι, που δεν προσχώρησαν στο RN, έλαβαν το 6,7% των ψήφων. Η συμμετοχή ήταν 66,7% και ήταν συντριπτικά μεγαλύτερη και σε σχέση με τις 2 προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Το διακύβευμα ήταν πολύ μεγάλο για την εφεξής τύχη της Γαλλίας και οι γενικά απέχοντες νέοι και φοιτητές προσελκύστηκαν μαζικά στις κάλπες.

Οι λόγοι κατάληψης της πρώτης θέσης στον α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών από την Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν βασίζονται κύρια στο θυμό και την αγανάκτηση του Γαλλικού λαού ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα του Μακρόν τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό ενάντια στην πολεμοκαπηλία του, με την υποστήριξη και υποδαύλιση του πολέμου στην Ουκρανία και τη Γάζα και την αμέριστη υποστήριξη των πολεμοχαρών σχεδίων των ΗΠΑ προς τη Ρωσία και Παλαιστίνιους. Ακόμα η συντριπτική λαϊκή πλειοψηφία δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι η καλλιέργεια του μίσους ενάντια στο μετανάστη και τον μουσουλμάνο δεν είναι σε όφελος του Γάλλου εργαζόμενου αλλά διάσπαση της ενότητας και δημιουργία ταραχών μέσα στη Γαλλία, ο αποδιοπομπαίος τράγος – η δήθεν πρωταρχική αιτία της φτωχοποίησης και της λιτότητας.

Στη συνέχεια μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων και εν όψει του δεύτερου γύρου στις 7 Ιουλίου, ο Ζαν Λυκ Μελενσόν διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας, όπου ένας αριστερός υποψήφιος θα έρθει τρίτος και ο υποψήφιος του RN θα έρθει πρώτος «Θα αποσύρουμε την υποψηφιότητά μας, όπου και αν είναι αυτή, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες». Από την πλευρά του, ο Γκαμπριέλ Αττάλ ανακοίνωσε ότι οι υποψήφιοι του Μαζί που έρχονται τρίτοι θα πρέπει να αποσυρθούν προκειμένου να υποστηρίξουν «έναν άλλο υποψήφιο που, όπως εμείς, υπερασπίζεται τις αξίες της Δημοκρατίας». Οι Ρεπουμπλικανοί εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία δεν δίνουν «καμία εθνική οδηγία» και αφήνουν «τους Γάλλους να εκφράσουν τη συνείδησή τους».

Ο ηγέτης του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος έχασε (στην εκλογική περιφέρεια 20 του Βορρά από τον υποψήφιο του Rassemblement National, Guillaume Florquin, ο οποίος κέρδισε με 50,3%). Ένας σεισμός για τον ηγέτη ενός κόμματος που παλεύει για την επιβίωσή του.

Από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, 32 υποψήφιοι εξελέγησαν βουλευτές το βράδυ της Κυριακής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, έναντι 39 του Εθνικού Συνασπισμού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών. Αναλυτικά, οι «της Ανυπότακτης Γαλλίας» έχουν 20 βουλευτές, οι Σοσιαλιστές 5, οι Οικολόγοι 5 και οι Κομμουνιστές 2.

Στο Παρίσι, η Αριστερά αναδείχτηκε πρώτη, με 9 βουλευτές του Νέου Λαϊκού Μετώπου να εκλέγονται από τον πρώτο γύρο. Εδώ , η Αριστερά αναδείχθηκε ισχυρότερη σε αυτόν τον πρώτο γύρο των γενικών εκλογών της Κυριακής, στέλνοντας 9 βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου βουλευτή των Σοσιαλιστών, Emmanuel Grégoire, και βγαίνοντας πρώτη σε 13 από τις 18 εκλογικές περιφέρειες. Από τις 18 εκλογικές περιφέρειες της πρωτεύουσας, στις μισές (9) εξελέγησαν υποψήφιοι του Νέου Λαϊκού Μετώπου στον πρώτο γύρο. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτές ήταν οι εκλογικές περιφέρειες στα ανατολικά του Παρισιού, ένα αριστερό προπύργιο όπου το LFI κέρδισε τη μερίδα του λέοντος των εδρών το 2022, με 6 από τους 9 αριστερούς βουλευτές Οι οικολόγοι επανεξέλεξαν επίσης τρεις βουλευτές στον πρώτο γύρο. Τέλος, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που ταπεινώθηκε το 2017 κατά τη διάρκεια του μακρονιστικού κύματος (εκλέγεται μόνο 1), και στη συνέχεια το 2022 από τη συμφωνία Nupes (δεν υπάρχει κερδισμένη εκλογική περιφέρεια), ανακτά μια έδρα.

Στη συγκυρία αυτών των εκλογών αναρτήθηκαν σε πολλούς ιστότοπους τα προγράμματα των κομμάτων, περιορισμένα σε έκταση λόγω του ελάχιστου χρόνου προεκλογικής εκστρατείας

Όμως, του Νέου Λαϊκού Μετώπου αντανακλά αυτά που θα μπορούσε σήμερα να γίνουν στην πορεία, μετά τη νίκη του, υπέρ των λαϊκών στρωμάτων της Γαλλίας και σαφώς και υπέρ των λαϊκών ευρωπαϊκών στρωμάτων στο σύνολό τους. Όσοι είμαστε αρνητές, μέσα και έξω από τη Γαλλία, στην ουσία είμαστε προσκολλημένοι στη λογική του άσπρου-μαύρου που ποτέ δεν βοήθησε στην κίνηση των μαζών.

Ενότητα, οργάνωση και δράση

Όπως αναφέρει άρθρο της Unité-CGT: «Την επανάσταση την κάνουν οι λαοί και όχι οι διανοούμενοι που το καθήκον τους είναι να κινητοποιούν τις μάζες, μέσα από τη γνώση της ιστορίας γενικά, των επαναστατικών κινημάτων και την οικειοποίηση επαναστατικής μεθόδου σκέψης».

Στο άρθρο της Unité-CGT που γράφτηκε με αφορμή τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας αναφέρονταν στις 12 Ιούνη 2024: Η ενότητα, η οργάνωση και η συλλογική δράση των εργαζομένων είναι η μόνη μας ελπίδα για το παρόν και το μέλλον.

«Καθώς και η μόνη αναγκαία προϋπόθεση για τη Νίκη. Χωρίς Ενότητα, δράση και κινητοποίηση, ο Λαός δεν θα μπορέσει να επηρεάσει τους υπολογισμούς των μηχανισμών. Πρέπει να ασκήσουμε σημαντική πίεση στην πολιτική τάξη για να επιβάλει μια ατζέντα που πρέπει να είναι αυτή των Εργαζομένων. Ο Λαός μπορεί και πρέπει να θέσει τον εαυτό του σε κίνηση για να γίνει μια ακαταμάχητη δύναμη. Αλλά πρέπει να πληρούνται διάφορες προϋποθέσεις…

Το χειρότερο θα ήταν να αυταπατώμαστε για την πραγματικότητα της κατάστασης. Ο φασισμός μπορεί να καταπολεμηθεί, συγκεκριμένα και μακροπρόθεσμα, με την επίτευξη μεγάλων κοινωνικών νικών, με τη μη εγκατάλειψη της εργατικής τάξης, με την ενίσχυση των οργανώσεων της CGT, με την άρνηση να επιλέξουμε ανάμεσα στην πανούκλα και τη χολέρα, με το να δείξουμε μια αντικαπιταλιστική πορεία και προοπτικές για το ριζικό μετασχηματισμό της κοινωνίας.

Δεν είμαστε ένα συνδικάτο ή ένα κοινωνικό λόμπι, αλλά μια μαχητική και αποφασιστική οργάνωση- το όπλο των εργαζομένων είναι η απεργία και η επανοικειοποίηση των εργαλείων εργασίας. Ο ρόλος μας δεν μπορεί και κυρίως δεν πρέπει να είναι να παίξουμε το ρόλο της “υποστηρικτικής δύναμης”, να “συνοδεύσουμε” τα κόμματα ή να “σηκώσουμε βάρος” συμβολικά. Αντίθετα, με απόλυτη αυτονομία και ανεξαρτησία, πρέπει να παίξουμε το ρόλο μας στο έπακρο με στόχο την ευαισθητοποίηση, την πίεση όλων των πολιτικών κομμάτων, την αφύπνιση της δύναμης της Τάξης μας, την επιβολή του Ψωμιού, της Ειρήνης και των Ελευθεριών.

Ο καθένας και η καθεμιά από εμάς πρέπει να είναι στο πόστο μάχης του σε αυτόν τον επιταχυνόμενο κοινωνικό πόλεμο!

Συνδικαλιστές της CGT, ας ανταποκριθούμε στην πρόκληση! Ας ηγηθούμε και ας οργανώσουμε τον αγώνα, παντού, για να τα πάρουμε όλα πίσω!»

 

Δυο λόγια ακόμα…

Όπως φαίνονται τα πράγματα, δύσκολο να νικήσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Χωρίς κάτι τέτοιο να αποκλείεται εντελώς (όπως και έγινε στις περασμένες βουλευτικές εκλογές για το κόμμα της Μαρίν Λεπέν), αυτή η προσπάθεια, όταν επαναληφθεί θα είναι οπωσδήποτε νικηφόρα…

Πηγές : Διαδικτυακός Τύπος: Le Monde.fr, Unité-CGT, Eλληνικός τύπος

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ